RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Трійця у західних християн: історія свята і головні традиції

З XIV століття католики відзначають свято Святої Трійці в першу неділю після П'ятидесятниці, на відміну від православної традиції, де святкування П'ятидесятниці (Зішестя Святого Духа) і дня Святої Трійці поєднане. У 2021 році християни західного обряду святкують Трійцю 30 травня.

"Апостроф" розповідає детальніше.

У католицькій традиції свято Трійці входить до "циклу П'ятидесятниці", який відкривається святом зішестя Святого Духа. Потім відзначається День Святої Трійці, ще через 4 дні - свято Тіла і Крові Христових, а на 19-й день П'ятидесятниці - свято Пресвятого Серця Ісуса. Завершується цикл святом Непорочного Серця Діви Марії.

Суть свята

Літургійні читання і проповіді в цей день розкривають християнське вчення про троїчність Бога. Християни вірять, що Бог єдиний в трьох іпостасях. Це Отець, Син і Святий Дух.

До Трійці відноситься одне з протиріч між християнами західного і східного обрядів. На думку католиків, Святий Дух виходить від Отця і від сина, православні впевнені, що тільки від Отця. Суперечки з цього важливого для віруючих питання тривають століттями.

Традиції

У цей день католицькі священники проводять службу в білому одязі й, на відміну від інших свят, тільки вранці.

Парафіяни приносять в храм букетики трав і польових квітів. Після меси вони забирають їх додому, щоб прикрасити оселю. Також їх висушують і заварюють замість чаю.

Заборони

Вважається гріхом пропустити месу на Трійцю, якщо відвідати храм дозволяє здоров'я.

Напередодні Трійці добре висповідатися, щоб не приносити на месу нерозкаяні гріхи. Не можна зустрічати свято з образою або бажанням помсти.

За годину до меси не можна їсти та пити.

Раніше "Апостроф" повідомив, коли будуть відзначати Трійцю у 2021 році православні християни.