RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Електронні лікарняні в Україні: як буде проходити видача, що потрібно знати

В Україні в перехідному режимі почала працювати послуга електронних лікарняних, які видаються медичними установами пацієнтам. З 1 вересня 2021 року відбудеться повний перехід на електронну систему видачі медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Про це повідомив на своїй Facebook-сторінці віце-прем'єр-міністр цифровий трансформації Михайло Федоров.

За його словами, з червня по серпень цього року медичні установи будуть формувати електронні медичні висновки про тимчасову непрацездатність, а також видавати паперові. При цьому кожен документ можна буде перевірити за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду України (ПФУ), подивившись, коли і на який період він був виданий.

"На цьому тижні команда Мінцифри разом з Міністерством охорони здоров'я, НСЗУ, Мінсоцполітики, ПФУ, ФССУ запустили електронні лікарняні. Це один з найважливіших кроків для введення режиму paperless в медичній та соціальній сферах", - написав чиновник в соцмережі.

На думку Михайла Федорова, це нововведення має мінімізувати корупційні зловживання в медичній сфері, а також заощадити папір, час і гроші.

Для того, щоб мати можливість видавати е-лікарняні, медичні установи повинні підключитися до Електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ) і мати медичну інформаційну систему (МІС), яка забезпечує інтерфейс для лікарів для внесення даних.

Як пояснив Михайло Федоров, процес видачі лікарняного починається з приходу пацієнта в лікарню на обстеження, де йому лікар після огляду сформує медичний висновок про тимчасову непрацездатність. У ньому буде вказана категорія захворювання і скільки днів людина не зможе працювати.

"Це документ після обстеження лікаря. У ньому немає інформації про виплати. Лікар обов'язково підписує його своїм КЕП. Як тільки висновок буде створений, пацієнт отримає повідомлення від електронної системи охорони здоров'я", - зазначив віце-прем'єр-міністр.

Далі інформація направляється до Реєстру Пенсійного Фонду, де формується електронний листок непрацездатності, за яким нараховують виплати.

"Ви також отримаєте повідомлення від ПФУ про це. А потім зможете переглянути е-лікарняний у власному кабінеті на сайті Пенсійного фонду. Роботодавець також зможе знайти ваш е-лікарняний в кабінеті страхувальника на порталі ПФУ", - уточнив Федоров.

Віце прем'єр також нагадав, що е-лікарняний закривається автоматично в останній день захворювання, якщо немає необхідності його продовження. Також його можна буде отримати, якщо захворів хтось із членів сім'ї і за ним потрібно доглядати.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні відновили право на отримання матеріальної допомоги з Фонду соціального страхування в період тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві.