RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

День Святої Трійці: як його правильно провести і не прогнівити Бога

День Святої Трійці, який також називають П'ятидесятниця, День Зіслання Святого Духа, Духів день, в православ'ї є одним з 12-ти головних свят, а у католиків носить високий статус урочистості. Трійцю щороку відзначають в різні дні. У 2021 році православні і греко-католики в Україні відзначають Трійцю 20 червня.

"Апостроф" розповідає все, що потрібно знати про свято.

БОГОСЛУЖІННЯ ДО ДНЯ СВЯТОЇ ТРІЙЦІ: ДЕ І КОЛИ ДИВИТИСЯ

Історія свята

Виникнення свята пов'язане зі сходженням Святого Духа на апостолів, яке Ісус пообіцяв апостолам перед Вознесінням і яке відбулося на 50-й день після Великодня.

Таким чином учні Ісуса Христа отримали дар пророцтва і зцілення. Крім цього, вони отримали здатність розповідати про християнське вчення на різних мовах. З цього часу християнство почало швидко поширюватися і число прихильників стрімко збільшувалося.

Статус свята День Святої Трійці отримав в 381 році на Вселенському Константинопольському церковному соборі. Тоді церква прийняла догмат про три іпостасі Бога: Отця, Сина і Святого Духа.

У Київській Русі цю дату почали відзначати через 300 років після прийняття християнства.

ЯК МОЛИТИСЯ НА ТРІЙЦЮ: ТЕКСТИ І АУДІО МОЛИТОВ

Традиції

  • Відвідування храму. В цей день в церквах проводять одну з найурочистіших служб в році.
  • Церкви прикрашають зеленню і гілками дерев.
  • Житло прийнято прикрашати живими квітами і травами (наприклад, чебрець, м'ята, любисток), а також гілками клена, берези, верби, липи. Це символізує продовження життя, процвітання і оновлення душі.
  • Освячений на Трійцю в храмі букет зелені зберігають до наступного року і використовують в лікувальних цілях.
  • Після відвідин церкви і святкового богослужіння люди ходять один до одного в гості. Починаються ярмарки і святкові гуляння.
  • До Трійці вдома роблять генеральне прибирання.
  • До свята прийнято пекти пироги, готувати страви з м'яса і риби. У ряді регіонів існує традиція фарбувати яйця в зелений колір.
  • Згідно з народними традиціями дівчата в перший день Трійці плели вінки і зберігали їх до Петрова дня (в 2021 році відзначається 12 липня), щоб їх в цей період не залоскотали русалки.
  • У давнину в перший день Трійці був популярний обряд "водіння Куста", який подекуди в Україні зберігся до наших днів. Дівчину одягали в лляну сорочку з вишивкою, і прикрашали зеленим листям - символом молодості, здоров'я і родючості.
  • Дівчата в свято ворожать на кохання, гроші, захист від неприємностей і злих сил.
  • На Трійцю в давнину ходили свататися. Запорукою міцної сім'ї вважалися вінчання на Покров і сватання на Трійцю.

Як відзначають в різних країнах

В Італії в ряді місць свято називається Великдень троянд в пам'ять про диво сходження вогненних язиків. У храмах прийнято розкидати пелюстки троянд.

У Франції на святковій службі дмуть в труби. Це символізує звук сильного вітру при сході Святого Духа.

В Англії на Трійцю проходили церковні ходи - "Духівськи прогулянки" за участю хорів та духових оркестрів. Також існувала традиція "Духівських ярмарків", які ще називали "Троїцькі елі". На них варили пиво, танцювали, проводили сирні перегони і турніри зі стрільби з лука.

Що не можна робити на Трійцю

  • Займатися фізичною працею. Дозволена лише найнеобхідніша робота на кшталт приготування їжі і годівлі домашньої худоби.
  • Займатися прибиранням в будинку. Робити це слід напередодні свята.
  • Займатися шиттям, пранням, стрижкою. Не можна копати землю, займатися садівництвом, косити траву і рубати дерева.
  • Не можна робити злих вчинків. Слід уникати сумних думок і не таїти образу на близьких.
  • За народним повір'ями, на Трійцю не можна купатися, так як русалки можуть затягнути на дно. Також не можна поодинці ходити в поле і ліс, адже мавки можуть залоскотати до смерті. Не можна водити в ліс коней і іншу худобу і тварин.
  • Вінчатися і грати весілля. При цьому можна свататися і відзначати заручини.

ВОРОЖІННЯ НА ТРІЙЦЮ: ОБРЯДИ НА ЛЮБОВ, ГРОШІ І ЗАХИСТ

Прикрашання будинку для захисту від зла

У Зелену неділю, яка випала цього року на 20 червня, дуже активна всіляка нечиста сила на зразок русалок. Для захисту від зла і підступності темних сил будинки прикрашають свіжими гілками клена, берези, верби, липи, квітами. Також прикрашають лепехою, м'ятою, мелісою, чебрецем, волошками.

Вранці необхідно відвідати службу в храмі і після її завершення освятити зібрані гілки, квіти і трави. Частину їх для захисту від зла прийнято було ховати під дах будинку, а частину - сушити для приготування лікарських відварів.

Любисток використовують для захисту від магії, пристріту і нечисті.

Полин. Гілочку полину вішають над вхідними дверима для захисту від неприємностей і злих сил. Дим від полину очищає будинок перед вселенням в нього нової сім'ї. Щоб уберегтися від втоми, перед дорогою слід покласти у взуття листок полину.

М'ята очищає і захищає будинок, відганяє від нього нечисть.

Пижмо можна використовувати в якості оберега від привороту і пристріту.

Листя аїру розкидають в будинку по підлозі щоб очистити від нечисті і залучити удачу і здоров'я в сім'ю.

Чебрець. Траву кладуть під подушку, щоб позбутися від кошмарів уві сні. Також використовують як оберіг від темних сил.

Волошку теж використовують як оберіг.