RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Україна готується до спалаху дельта-штаму COVID-29: коли чекати і чим він небезпечний

В Європі різко зросла захворюваність на коронавірус через мутацію "Дельта". Найближчим часом очікується спалах COVID-19 і в Україні, тим більше, що випадки захворювання новим небезпечним штамом в країні вже зареєстровано.

Про підготовку до потенційного спалаху хвороби йшлося на селекторній нараді при Президентові України Володимирові Зеленському.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив на необхідності збільшення кількості тестів на COVID-19.

"Уряд планує активно працювати в цьому напрямку в наступні тижні для того, щоб скоординувати роботу органів місцевої влади та підготувати медичну систему до потенційного росту захворюваності", - заявив Шмигаль.

Також він підкреслив, що необхідно збільшити темпи вакцинації проти коронавірусу.

Чим небезпечна мутація коронавірусу "Дельта"

Штам "Дельта" легше поширюється, швидше проникає в клітини легенів і може бути потенційно стійким до антитіл, повідомляє BBC News Україна.

Дельта-варіант викликав смертельну хвилю захворюваності в Індії та поширився на 80 країн світу. За прогнозами ВООЗ, вже до кінця року штам "Дельта" може витіснити інші мутації вірусу і скласти 90% випадків захворювань.

Відзначається, що в останні тижні Росія, яка межує з нашою країною, б'є рекорди добових смертей від коронавірусу, і більшість нових випадків викликано "індійським" штамом.

Коли чекати на спалах штаму "Дельта" в Україні

Заслужений лікар України Людмила Мухарська вважає, що в нашій країні спалах небезпечного штаму коронавірусу "Дельта" можливий вже в липні. На думку медика, будь-який штам може потрапляти швидко з однієї країни в іншу за допомогою авіасполучення.

"Тому спалах дельта-штаму може трапитися в кінці липня, але ще більш імовірно, вона відбудеться, коли люди повертатисямуться після всіх своїх відпускних поїздок з дітьми", - заявила Мухарська.

Симптоми "індійського" штаму коронавірусу

Дослідження британських вчених з ZOE COVID Symptom Study показали, що зараз найбільш типовими симптомами коронавірусу є біль у горлі, чхання, постійний кашель.

"COVID зараз діє по-іншому: він більше як сильна застуда серед молоді", - сказав керівник дослідження, епідеміолог Тім Спектор.

Як захиститися від нової мутації COVID-19

Гендиректор Центру громадського здоров'я МОЗ Роман Родина нагадав про необхідність продовження виконання протиепідемічних заходів: носіння захисних масок і дотримання дистанції.

Він додав, що виробники вакцин AstraZeneca і Pfizer заявили про їхню ефективність проти штаму "Дельта", яка становить від 70 до 90%. Вакциновані особи можуть уникнути тяжкого перебігу хвороби, госпіталізації або смерті.