RU  UA

Ситуація доходить до ідіотизму: лікар вказав на головну проблему України в боротьбі з Дельтою

Індійський штам коронавирусу "Дельта" атакує багато країн, включаючи наших сусідів. Українські експерти переконані, що через 6-8 тижнів ця напасть накриє і Україну. І це може стати величезною проблемою. Цей штам досить важко виявити. Однак в Україні проблема не тільки в цьому, а й в традиційній недбалості та поганій організації.

Про головні проблеми України в боротьбі з "Дельтою" розповів в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV лікар-інфекціоніст Вадим Арістов.

За словами експерта, штам "Дельта" практично неможливо визначити за симптоматикою. Для його виявлення потрібно провести секвенування генетичного матеріалу. При цьому Арістов зазначив, що обладнання є, але організація дуже погана.

"За симптомами - ні. Взагалі, щоб сказати, який саме варіант ковіда, потрібно робити секвенування. З цим у нас теж жахлива ситуація. Півтора року минуло, а в нас немає централізованої інфраструктури, яка б працювала саме для секвенування", - сказав лікар .

При цьому він додав, що часто "ситуація доходить до ідіотизму", коли обладнання є, але розташоване в будівлі, де епідемією не займаються.

"Ситуація доходить до ідіотизму. У нас є обладнання, просто воно перебуває не в тій будівлі, де займаються епідемією. І не можуть побудувати логістику та фінансування, щоб це обладнання працювало. Шукають кошти, щоб купити іншу будівлю. Це дуже дивно", - поділився Арістов.

Також лікар зазначив, що в Британії для часткового відстеження їхнього штаму COVID-19, використовувалися звичайні тест-системи. За словами експерта, це досить таки дешево і йому не зрозуміло, чому ми "не використовуємо подібні маркери".

"Крім секвенування є звичайний ПЛР-тест. У Британії використовували тест-системи, які могли відстежити британський штам. У них один з маркерів реагував на звичайний штам, а потім вони почали бачити, що це англійський. Зараз, коли "Дельта" витісняє, вони знову бачать, що це вже не британський штам. Чому ми не використовуємо такі маркери - теж незрозуміло. це дуже дешево", - зазначив лікар-інфекціоніст.

Детальніше читайте на "апостроф": "Дельта" накриє Україну через 6-8 тижнів, потрібні нові вакцини - лікар-інфекціоніст.