RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Є ризик ожиріння: дієтолог розповіла, як нестача сну впливає на здоров'я і дала пораду

Дієтологиня Світлана Фус розповіла як тривалість сну впливає на здоров'я людини, її вагу, а також експертка зазначила скільки часу спати, щоб бути продуктивним.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, порушення режиму сну може викликати відсутність апетиту, утруднення мислення, зниження концентрації уваги та набір зайвої ваги. Якщо налагодити тривалість сну, то це допоможе нормалізувати вагу.

Як інформує Фус, все залежить від віку, але в середньому треба спати не менше 7 годин.

Вона пояснює, що це важливо, тому що брак такого відпочинку організму вночі вносить розлад в роботу гормонів голоду та насичення: греліну та лептину, які відповідають за апетит, а також гормону сну (мелатоніну).

"Коли людина спить, в організмі виробляється гормон лептин. Він пригнічує утворення гормону голоду греліну. Чим менше людина спить, тим вище концентрація греліну - і тим гостріше відчуття голоду, більший апетит ніж у тих, хто достатньо відпочиває кожну ніч. При низькому вмісті в крові гормону сну мелатоніну також збільшуються ризики зайвої ваги", - написала експертка.

Другим важливим фактором шкідливості малотривалого сну є сповільнення обміну речовин, знижується кількість спалених калорій. Це пов'язано з тим, що людина менш активна коли не висипається, вона вже втомлена на день вперед.

Крім того, як уточнює дієтологиня, при недосипанні в організмі зростає рівень ендогенних канабіноїдів, що за структурою близькі до наркотичних компонентів марихуани. Науковці вже доказали, що при браку сну концентрація деяких з них зростає на третину, а якщо ще більше, то людина буде постійно щось жувати або шукати де поїсти.

Та є ще одна причина поганого впливу недосипання на вагу: більше не спати - більше мати час на їжу.

"Від якості сну буде залежати не тільки вага, але і ефективність енерговитрат протягом дня...Сон менше 7 годин збільшує ризик не тільки ожиріння, але і діабету, гіпертонії, ішемічної хвороби серця. Брак сну негативно впливає на когнітивні (пізнавальні), функції мозку, збільшує ймовірність помилок на роботі", - додала Фус.

Раніше ми розповідали яку дієту лікарі називають найкориснішою, поради щодо здорового харчування.