RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Бойовики ДНР перейшли до нового етапу "віджиму" житла: як працює злочинна схема

У ОРДЛО стартував процес продажу "заарештованої", а за фактом краденої нерухомості переселенців. Бойовики виставили на аукціон житловий будинок площею майже 300 кв м в Ясинуватському районі Донецької області.

Таким чином, був створений злочинний прецедент, йдеться в матеріалі "Апострофа".

Про конфіскації майна переселенців "адміністрації" ОРДЛО почали говорити чи не з самого початку окупації Донбасу в 2014 році. За даними Мінсоцполітики, в Україні налічується майже 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб (і це тільки офіційно зареєстровані ВПЛ). Їх нерухомість всі ці роки "муляла" очі окупантам, залишаючись ласим шматком.

Щоправда, верхівка окупаційних адміністрацій про свої квадратні метри подбала вже давно: так, наприклад, фейковий глава ДНР Денис Пушилін багато років благополучно живе в особняку бізнесмена-переселенця Сергія Хановича.

"Приїхали озброєні люди на декількох машинах, з БТРом, сказали, що їм потрібно обшукати будинок, так як у них підозра, що в будинку знаходиться труп. Їх впустили в будинок, відкрили, пройшли разом з ними, переконалися, що ніяких там трупів немає . Вони кажуть, що все одно цей будинок тепер опечатаний, ми будемо проводити слідчі дії. А буквально на другий день туди в'їхав Пушилін", - скаржився в ЗМІ Ханович.

Але крім Пушиліна житла потребують і інші функціонери "молодих республік". І від натяків і погроз окупанти перейшли до справи.

В активний наступ на власників нерухомості окупанти пішли в квітні цього року, коли фейковий глава ДНР Денис Пушилін видав так званий указ "про прийняття в муніципальну власність безхазяйного нерухомого майна і відумерлої спадщини".

Згідно з цим "указом", будь-яке майно в окупації, за великим рахунком, може бути визнано "безхазяйним" (чіткого визначення не існує). Для цього достатньо лише звернення до місцевої "адміністрації" юридичної або фізичної особи (наприклад, заява сусіда).

Якщо через 30 днів власник майна особисто не з'явиться в окупаційну "адміністрацію" для підтвердження своїх прав, нерухомість буде записана як "безхазяйна", а через рік піде в муніципальний маневрений фонд. А вже з цього фонду майно може бути передано, наприклад, бойовикам ДНР і їх сім'ям.

Очевидно, що повертатися в окупацію для підтвердження своїх прав на майно більшість біженців просто не ризикне.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "У 50 років я стала бомжем": як в ОРДЛО "віджимають" квартири переселенців і чим це загрожує.