RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Как повысить защиту пенсионных накоплений украинцев: три главные задачи

В Україні постійно намагаються удосконалити функціонування діючої пенсійної системи. У Мінсоцполітики вже неодноразово підкреслювали, що уряд врахував досвід передових країн у розвитку накопичувальних систем. Придумано, на законодавчому рівні, безліч механізмів, які покликані для зручності обслуговування пенсіонерів та захисту їхніх коштів. Однак, роботи ще багато.

На сайті відомства розповіли, які ще в Україні потрібно зробити кроки на шляху реформування пенсійної системи.

Так, одним з таких кроків, і реальною проблемою, є відсутність в Україні чіткої і надійної інституції регулювання діяльності накопичувальних фондів. Незважаючи на гарне законодавство в цій сфері, окремі накопичувальні фонди вже неодноразово порушували законодавство, а регулятор жодним чином на це не реагував.

І це вже не кажучи про те, що для окремих юридичних осіб були зроблені деякі винятки із закону, завдяки чому ті могли знаходити лазівки і не виконувати взяті на себе зобов'язання.

У Мінсоцполітики запевняють, що в цьому напрямку вже активно працюють і незабаром проблема буде вирішена.

Другим пунктом на шляху успішного реформування є розширення кола надійних інвестиційних інструментів. Завдяки цьому пенсійні накопичення дійсно будуть спрямовані на економіку, що додатково їх захистить.

"Тут потрібна цілеспрямована спільна робота економічного блоку уряду і фінансових регуляторів.

У цьому напрямку дуже важливим кроком є меморандум, підписаний недавно Урядом з міжнародними партнерами з розвитку інфраструктури фондового ринку ", - відзначили представники відомства.

Третім важливим пунктом, на думку чиновників, є додатковий захист пенсійних активів у разі ліквідації банків або інших підприємств, які мали відношення і працювали з пенсійними активами. Повернення цих коштів має здійснитися відразу ж після сплати податків державі і виплати зарплат співробітникам ліквідованого установи.

Також, безумовно, повинно забезпечуватися виконання рішень судів про повернення пенсійних активів. За цим повинен бути особливий контроль. Можливо навіть окрема бюджетна програма за зразком бюджетної програми виконання судових рішень по пенсійним справам в солідарній системі.

"У цьому напрямку важлива спільна робота Мін'юсту з фінансовими регуляторами", - резюмували в матеріалі Мінсоцполітики.

Раніше ми також повідомляли про восьми механізми захисту пенсійних накопичень громадян України.