RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

День Іллі 2021: історія свята, традиції і заборони

У понеділок, 2 серпня, християни східного обряду відзначають день пам'яті пророка Іллі, який ще називають Ільїн день.

"Апостроф" розповідає про історію, традиції і заборони свята.

Історія пророка Іллі

Пророк Ілія народився за 900 років до Різдва Христового, а ставши юнаком - пішов в пустелю для молитви і посту. Ілля вів цнотливе життя, боровся з ідолопоклонством і здійснював чудеса. Він закликав народ служити правдивому Богові, інакше настане голод. Тодішній цар Ахав (який поклонявся Ваалу) не послухав пророка, країну охопила посуха.

За переказами, Ілля у плоті був узятий на небо на вогненній колісниці, яку несли чотири білих коня. На небесах він очікує другого пришестя Христа, після якого знову повернеться на землю.

Традиції та обряди Ільїна дня

Вважалося, що пророк Ілля уособлює собою гнів на нечисту силу, а її представники, рятуючись від покарання, можуть перетворюватися на тварин. Тому в цей день в будинок не пускали навіть своїх собак і кішок.

Якщо в цей день була гроза, потрібно було щільно закривати всі двері і завішувати вікна, а перед іконою запалювати свічку і просити Іллю захистити будинок від блискавки.

Що не можна робити в Ільїн день

За старих часів вважалося, що в цей день не можна займатися сільськогосподарськими роботами і виганяти худобу на пасовище.

Також літні і хворі люди не дивилися в цей день в дзеркало, вважалося, що задзеркалля може відібрати у людини життєву силу.

Ще одна заборона має свої відгомони і в наші дні - за старих часів вірили, що починаючи з цього дня не можна купатися у відкритих водоймах, адже водяний чи русалка можуть затягнути в воду.

Раніше ми публікували церковний календар свят на серпень 2021 року.