RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Свято Почаївської ікони Божої Матері: історія святині і чудеса

5 серпня, наступного дня після дня пам'яті рівноапостольної мироносиці Марії Магдалини, християни відзначають день чудотворної ікони Божої Матері "Почаївська". Вона відома безліччю зцілень, які сталися після молитви перед образом Богородиці.

Про це пише foma.ru

Переказ свідчить, що ікона потрапила на територію України в 1559 році, коли митрополит Неофіт приїхав до Волині. На знак подяки за гостинність він подарував образ Пресвятої Богородиці дворянці Ганні Гойській, до володінь якої належав і Почаїв.

За молитвами біля ікони, яку помістили в каплиці, стали відбуватися чудеса. За переказами, завдяки чудотворному образу зцілився сліпий брат Гойської Пилип.

У 1597 році святиня була перенесена на Почаївську гору і віддана на вічне зберігання монахам, які жили в печері. На горі побудували церкву на честь Успіння Богоматері з монастирем. З цього часу ікона стала називатися Почаївської.

Легенда свідчить, що 1675 року образ Божої Матері врятував обитель, в якій вона перебувала, від татарського війська під проводом хана Нурредина. Кажуть, що після старанної молитви над обителлю раптово з'явилася Сама Пречиста Богородиця з небесними ангелами.

Стріли, які військо противника посилало в Божу Матір, поверталися і поранили тих, хто їх пускав. З жахом ворог втік, а частину воїнів було захоплено в полон захисниками монастиря. Згодом частина бранців прийняла православну віру.

Сьогодні чудотворна ікона знаходиться в Успенському соборі Лаври та відома величезним числом зцілень, заради яких до неї їдуть паломники з України, Білорусі, Молдови, Росії, Сербії та інших країн.

Раніше "Апостроф" опублікував Церковний календар на серпень і розповів, які свята відзначають і коли постять в цьому місяці.