RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Став "зіркою" в 26 років: як жив і що малював художник Олександр Ройтбурд

У неділю, 8 серпня, помер керівник Одеського художнього музею, один із основних художників “української нової хвилі”, творець Олександр Ройтбурд. Його захоплююча біографія та які картини він писав.

Про це розповідає "Апостроф".

Творчість

Він народився 14 жовтня 1961 року в Одесі. Закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту. Перший успіх прийшов у 1985-му, коли відбулася перша його персональна виставка в галереї М. Г. Жаркова у Москві. З того часу картини художника були представлені в багатьох країнах світу.

Вже у свої 26 років Ройтбурд став однією з “зірок” на Республіканській молодіжній виставці 1987 року у Києві, з якої і почалася “перебудова” в українському мистецтві. Він зібрав у свої творах постмодерністську модель мистецтва, де поряд з поєднанням високого і низького також притягнуті місцеві проблеми.

Художник перетворив у 1990-х роках Одесу в найбільш живий та цікавий художній центр України на деякий час. Він організовував виставки сучасного мистецтва. У 1994 році був одним із засновників та активним діячем організації “Нове мистецтво” в Одесі, а в 1997-1999 роках - вже головою наглядової ради одеського Центра сучасного мистецтва Дж. Сороса. Також працював директором галереї Марата Гельмана у столиці.

Наразі твори Ройтбурда висять у музеї сучасного мистецтва МоМА у Нью-Йорку, художньому музеї університету Дьюк в Дерхемі, США (DUMA), PinchukArtCentre в Києві, Одеському художньому музеї, а також у Державній Третьяковській галереї у Москві та Державному Російському музеї у Петербурзі.

Його картини прикрасили і приватні колекції. Так, у 2009 році картина серії “Прощавай, Караваджо!” на лондонському аукціоні Phillips de Pury & Co була продана за рекордні на той час для українського живопису 97 тисяч доларів.

Скандали

Незважаючи на то, що він учасник Євромайдану, у 2015 році Ройтбурд запропонував обнести Крим, "ЛНР" і "ДНР" стінами.

Разом з тим, ще у 2014 році при трагичній пожежі в Будинку Профспілок 2 травня 2014 року загинуло 48 осіб. До того, як стало відомо офіційні дані, художник розповсюджував у ЗМІ дезінформацію. За словами Ройтбурда, на місці події загинуло 15 громадян РФ, 10 людей з Придністров'я та жодного одесита. Але, насправді, більшість загиблих були одесити або жителі Одеської області, та жодного росіянина. Потім, у 2017 році, митець назвав дату цієї події Днем перемоги, а не Днем скорботи.

У грудні 2017 року Ройтбурт виграв конкурс на на посаду директора Одеського художнього музею, а в 2018 році розгорівся скандал. Депутати від "Опозиційного блоку" з Одеської облради заблокували його призначення. Політики звинувачували художника в тому, що він назвав події 2 травня в Одесі святом, писав картини фекаліями, є автором порнографічних робіт і має погану репутацію. Однак на захист Ройтбурда стало багато діячів мистецтва. 4 вересня 2020 Одеська обласна рада звільнив Ройтбурда з посади директора музею, а в грудні депутати відновили його на посаді.

Твори

"Закоханий Будда"

"Віддан наказ"

"Останній день Помпеї"

"Прощавай, Караваджо!"

"Різня на Хіосі"

"Руссо в первісному блаженстві"

"Сієста Адама Сміта"

"Сковорода в саду божественних пісень"