RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

П'ятниця 13-е: історія свята і традиції в різних країнах

П'ятницю, яка випадає на 13-е число, вважають містичним днем, з яким пов'язано багато традицій і забобонів.

"Апостроф" розповідає про історію свята та його традиції в різних країнах.

П'ятниця 13-е, історія виникнення

Цифра "13" ще в Стародавньому Римі вважалася "числом смерті". Деякі теологи дотримуються думки, що саме в п'ятницю, 13-го, Єва скуштувала заборонений плід і дала його Адаму. Інша драматична подія Біблії - вбивство Каїном свого брата Авеля, нібито теж відбулася в п'ятницю, 13-го.

Більш того, згадка про кінець світу вперше зустрічається саме в 13-й главі одкровення Іоанна Богослова. У Ісуса Христа було 12 учнів, таким чином він був 13-м серед них. Його розіп'яли в п'ятницю.

Також "погана репутація" п'ятниці, 13-го пов'язана з історією Ордена тамплієрів. В п'ятницю, 13 жовтня 1307 року король Франції Філіп IV Красивий наказав заарештувати членів ордена, включаючи все верховне керівництво. Заарештовані тамплієри були піддані тортурам і страчені.

Традиції п'ятниці, 13-го, в різних країнах

Велика Британія

У п'ятницю, 13-го в країні не проводять серйозних хірургічних операцій, адже вважається, що підвищений ризик ускладнень. У концертних залах і кінотеатрах немає сидінь з цим номером.

США

У багатьох американських багатоповерхівках немає 13-го поверху: після 12-го поверху одразу йде 14-й. В аеропортах немає 13-го виходу на посадку. Навіть в готелях кімнатам не привласнюють номер "13".

Франція

За традицією, якщо в п'ятницю, 13-го за столом зберуться 13 осіб, необхідно поставити ще одне крісло, щоб розбавити негативну енергетику числа "13".

А ось в Японії, Кореї та Китаї до числа "13" ставляться спокійно. Там слава поганий цифри дісталася числу "4". Люди навіть знижують ціни на квартири і номери телефонів, в яких міститься четвірка.

Раніше "Апостроф" публікував місячний календар на серпень. У ньому 13-е число відзначене як сприятливий день для поїздки у відпустку і названо позитивним днем.