RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Маковий Спас 2021: що означає свято і як настрахати упирів і відьом

У серпні православні християни відзначають свято Маковея, або ж Маковий Спас, що має також безліч інших традиційних назв. З усіх трьох Спасів, Маковий є першим. Цього року дата його святкування випадає на суботу 14 серпня. У зв'язку з цим кожен, хто поважає вірування і традиції предків, може насолодитися відповідними заходами в повному обсязі.

Портал "24СМІ" розповів про значення цього свята і традиційні способи захиститися від нечистої сили, що використовуються в цей день.

Що означає свято Маковея

На Маковея православні християни традиційно вшановують три знамениті християнські святині:

- Життєдайний Хрест Господній;

- образ Христа-Спасителя (оскільки слово Спас походить саме від слова Спаситель);

- ікону Володимирської Богородиці.

Суть цих святинь для православної церкви, криється в подіях, що сталися в 1164 році. Тоді князь Андрій Боголюбський відправився в похід проти волзьких болгар. Він взяв з собою Володимирську двосторонню ікону і Життєдайний Хрест. Напередодні бою ці реліквії нібито почали світитися, що визнали за добре знамення. Війська Андрія тоді здобули перемогу, після чого князь затвердив вшанування Спасу Всемилостивого і Пресвятої Богородиці 1 серпня (за старим стилем).

Також з цим числом православна церква пов'язує хрещення Русі великим князем Київським Володимиром. У цей день православні віруючі влаштовують "хресну ходу на джерела", щоб віддати данину тим великим подіям і провести мале водосвяття.

В Константинополі значення цього свята дещо відрізняється. За легендою винесений на вулицю фрагмент хреста, на якому розіп'яли самого Ісуса, зцілив жителів міста. Тоді вони страждали від епідемії, а спека прискорювала поширення інфекцій.

Як наші предки захищалися від нечистої сили

Оскільки Русь не завжди була православною, в традиціях і обрядах народів, котрі її населяють, залишилося безліч безневинних язичницьких традицій. Вони тісно переплелися з християнськими.

Однією з таких традицій є створення святкового букета, званого "маковейник". У його склад обов'язково входить мак, а також ті рослини, родючості яких ти бажаєш в наступному році.

Згідно з давніми віруваннями, мак захищає від нечистої сили. Також такими властивостями нібито володіє полин.

Разом з тим за допомогою маку наші предки захищали від злих духів свої оселі. Вони посипали маковими зернами ті місця, звідки їх неможливо буде вимести.

Віночки суто з маку плели жінки своїм дітям. Вважалося, що це захистить їх від хвороб і усілякого зла.

Раніше ми також повідомляли про те, що потрібно обов'язково святити на Маковея.