RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Яблучний Спас: історія свята і головні заборони

В Україні 19 серпня традиційно святкують Яблучний Спас - народна назва важливого церковного свята, іменованого Преображення Господнього.

"Апостроф" розповідає про історію свята і що не можна робити в цей день.

За легендою, в цей день на горі Фавор преобразився Ісус Христос. Згідно з біблійними переказами, його обличчя і одяг знову стали білими. І саме тоді учні Ісуса дізналися, що їх наставник - син Божий. Так з'явилося ще одна народна назва свята - Спас на горі.

В Ізраїлі та Греції день Преображення Господнього припадав на пору дозрівання винограду. Християни приносили ароматні грона в храм - для благословення і в знак подяки Богу. У країнах, де виноград не ріс, наприклад, в Україні, замість нього стали освячувати яблука.

В цей день в храмах проводяться урочисті богослужіння, під час яких освячуються кошики парафіян. У народному календарі Яблучний Спас знаменує собою проводи літа.

У це свято господині пекли яблучні пироги, варили варення. На частування запрошували рідних і знайомих. Була традиція пригощати жебраків - на славу Божу.

Що не можна робити:

  • Не можна їсти яблука до цього дня, а 19 серпня можна приймати їх в їжу тільки після освячення. Також існує повір'я, що якщо батьки, які втратили своїх дітей, не будуть їсти яблук до Спаса, то на небесах в це свято їх син або дочка отримають смачні солодощі.
  • Не дозволяється сваритися і бажати комусь зла. Неприємності, які побажаєш в цей день, можуть повернутися до тебе.
  • Не варто займатися рукоділлям, прибиранням і будівництвом.
  • Не можна вбивати або проганяти комах.
  • Віруючі в цей день не їдять м'ясо і молочні продукти. Також на Яблучний Спас не прийнято галасливо веселитися і голосно говорити.

Нагадаємо, що в цьому році всі три спаса - Яблучний, Медовий і Горіховийвідзначаються 14, 19 і 29 серпня.