RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Горіховий Спас: історія свята, традиції та прикмети

Найближчої неділі, 29 серпня, християни східного обряду святкують третій - Горіховий Спас. Він має й інші назви: Хлібний, Полотняний, Малий, Холодний, Нерукотворний або день пам'яті Нерукотворного Образу Спасителя.

"Холодним" Спас називають тому, що свято відзначають наприкінці літа, коли спадає денна спека і помітно холодає вночі. "Хлібним" свято назвали за давню традицію випікати цього дня хліб із зерна першого врожаю.

На Горіховий Спас закінчували жнива, збирали горіхи, а кількість роботи на полях і городі зменшувалася.

Горіховий Спас: історія свята

Горіховий Спас - це церковне свято, присвячено переносу з Едесси до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа в 944 році. Нерукотворним образ вважається тому, що утворився він після того, як Ісус Христос приклав полотно до свого обличчя, яке дивовижним чином відбилося на ньому. Звідси походить друга назва свята - Нерукотворний Спас або Спас на полотні.

Горіховий Спас: давні традиції

На Горіховий Спас в селі вибирали старшу жінку і відправляли її на пробний збір горіхів. Скільки горіхів вона принесе, стільки мали принести й інші жителі села.

На третій Спас селяни пекли хліб, робили заготовки на зиму, збирали горіхи і робили з них настоянку. Вважалося, що вона матиме надзвичайні лікувальні властивості. Настоянка з перегородок волоського горіха допомагала при застуді і хворобі суглобів.

За давніми традиціями, на Горіховий Спас можна було активно працювати, адже в цей час йшов активний збір врожаю овочів і фруктів, консервування на зиму, збір горіхів і молотьба зерна.

Горіховий Спас: народні прикмети

Третій Спас - хліба припас

Третій Спас на полотні, а хлібець на току

Багато горіхів на Спас - через рік буде багато хліба

Журавель відлітає до Третього Спасу - на Покрову буде мороз

Горіховий Спас - сонце на осінь повернуло

Нагадаємо, "Апостроф" розповідав, що категорично не можна робити на Горіховий Спас .