RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Третій Спас: цікаві факти про "горіхове" свято

У неділю, 29 серпня, християни східного обряду святкують останній з трьох - Горіховий Спас.

"Апостроф" зібрав цікаві факти про свято.

Інші назви Горіхового Спаса - Хлібний, Малий, Полотняний, Холодний Спас або Спас на полотні, або день пам'яті Нерукотворного Образу Спасителя.

У народі Третій Спас пов'язують зі збором врожаю. У цей день дозрівали горіхи, зернові культури, овочі, фрукти та інші плоди. Саме тому день особливо не святкували, зосередившись на зборі врожаю.

На Горіховий Спас освячують також колодязі. А ще ходять в баню і паряться з горіховими віниками. Наші предки вірили, що сила води і горіха зробить тіло міцним і захистить від пристріту.

За старих часів перед початком збору горіхів в ліс посилали жінку похилого віку. Кількість горіхів, які вона принесла, для інших була початковим результатом, вони повинні були збирати не менше. Вважалося, що в один і той же рік не могло бути врожаю і на горіхи, і на хліб. Тому урожай горіхів обіцяв хороший урожай хліба на наступний рік.

Горіхи в день Спаса є особливою рослиною - з його гілок роблять обереги, найголовніший - горіховий хрест. Його освячують у церкві і вішають біля вхідних дверей. Він повинен вберегти від заздрісників і злих помислів.

Раніше "Апостроф" розповідав, що категорично не можна робити на Горіховий Спас.