RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Виплата кредиту після розлучення: на чиєму боці закон в Україні

Відповідно до Сімейного Кодексу України, той чоловік, який не приймав особистої участі в складанні того чи іншого договору, все одно може стати зобов'язаною стороною. Це трапиться при виконанні двох умов:

    1. Договір був складений одним із подружжя в інтересах сім'ї.

    2. Вигода, отримана в результаті складання договору, використана в інтересах сім'ї.

Лише при комбінації і виконанні цих двох умов інший член подружжя теж буде вважатися зобов'язаною стороною.

Такий висновок був зроблений Верховним Судом в ході Касації по одному з відповідних справ, яке зареєстровано під номером 361/5840/19.

Обставини

Мова йде про позов жінки проти свого колишнього чоловіка щодо поділу спільного майна. Вона була одружена з 2005 по 2019 рік. Під час їхнього спільного життя, в 2016 році, вони придбали земельну ділянку.

Ділянку вони купили разом, але її, тепер уже колишній, чоловік не має наміру ділити з нею це спільно нажите майно.

В результаті покупки цієї землі утворився борг. У зв'язку з цим чоловік звернувся в суд із зустрічним позовом, в якому він зажадав визнати цей борг спільним.

Свою позицію він аргументував тим, що для придбання цієї земельної ділянки він уклав угоду з третьою особою про позику в розмірі 600000 гривень з терміном повернення цієї суми не пізніше 3 липня 2019 року. Під час укладення цього договору була присутня його дружина. Вони мали намір побудувати на придбаній землі станцію техобслуговування автомобілів.

Ситуація неоднозначна

Спочатку Суд першої інстанції задовольнив обидва позови. Але потім виявилося, що обставини позики не настільки однозначні, так як, за словами дружини, на момент укладення цього договору вартість земельної ділянки дорівнювала 84000 гривень. Але при цьому розмір позики становив 600000 гривень. Це дає підстави для припущення, що решта коштів була витрачена не на користь сім'ї.

З огляду на обставини справи, Верховний Суд скасував рішення суду першої та апеляційної інстанції в частині вирішення зустрічних позовних вимог про визнання боргових зобов'язань загальним боргом подружжя і направив справу в цій частині на новий розгляд до суду першої інстанції.

Раніше ми також повідомляли про те, як отримати статус малозабезпеченої сім'ї.