RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Що категорично не можна робити на Покров Пресвятої Богородиці

У четвер, 14 жовтня, православні християни в Україні традиційно відзначають велике церковне свято - Покрову Пресвятої Богородиці.

"Апостроф" розповідає про заборони і традиції, які зародилися в давні часи, але не втрачають своєї актуальності.

Це свято було засновано в кінці XII століття на честь подій, які відбулися на 200 років раніше в Константинополі. Тоді жителі міста звернулися до Богородиці з проханням захистити їх від ворогів і побачили диво - Небесна Матір покрила людей покривалом і підняла бурю, яка розігнала ворожі кораблі. Таким чином, покров Богородиці врятував людей від смерті.

Що не можна робити на Покров

Не можна займатися важкою і брудною домашньою роботою: шити, в'язати, вишивати, прати, прибирати, готувати, стригти, копати, будувати і т.д. Все повинно бути зроблено до свята, і на Покров будинок повинен бути чисто прибраний.

Особливо ця заборона накладалася на жінок, тому що Покров називали дівочим святом, і важливо було провести його в молитвах і відпочинку, а не в домашніх клопотах і суєті.

На Покрову не рекомендується пити спиртне.

Не можна відповідати відмовою на пропозицію про заміжжя - тому що так можна надовго залишитися в дівках. Знаючи це, хлопці без страху засилали сватів дівчатам в цей день.

У свято Покрова ні в якому разі не можна лаятися і з'ясовувати відносини з усіма. Важливо, навпаки, тримати себе в руках і всі конфлікти вирішувати мирно.

Також на Покров не слід перебувати в смутку, поганому настрої.

На Покрову не можна пускати в будинок гостей, якщо їх зібралося троє.

Також в це свято заборонено давати або брати гроші в борг.

Якщо залишилися якісь борги, їх слід повернути, а також виконати дані обіцянки.

Раніше "Апостроф" повідомляв, якою буде погода на свято Покрови 14 жовтня.