RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Фіксація ДТП без участі поліції: що таке європротокол і як його правильно скласти

На трасі нерідко може виникнути ситуація, коли через незначну ДТП може утворитися багатокілометровий затор, а тисячі учасників дорожнього руху змушені тягнутися в пробках. Також ситуацію може ускладнити те, що для оформлення ДТП необхідно чекати наряд патрульної поліції, який теж змушений прориватися через затор.

Проте, в разі незначного ДТП на дорозі, законодавство України дає можливість таким водіям скласти європротокол.

Про те, що це таке, яким є порядок його заповнення і в яких випадках його можна скласти, повідомляє інтернет ресурс "Протокол".

Що таке європротокол

Саме поняття "Європротокол" закріплене в Законі України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", простіше кажучи - в Законі "Про страхування". Європротоколом є бланк повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду спеціально затвердженого зразка. Він безкоштовно видається страховою компанією при укладанні договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності (п. 17.5 ст. 17 Закону "Про страхування").

За яких умов його можуть скласти учасники ДТП

Європротокол можна скласти при сукупності наступних умов:

- наявність страхових полісів транспортних засобів у учасників ДТП;

- відсутність постраждалих, або загиблих;

- обидві сторони досягли згоди щодо вини однієї зі сторін;

- обидва водії не перебувають в стані алкогольного / наркотичного сп'яніння.

Перевага європротоколу полягає в таких аспектах:

- водії, які склали європротокол, мають право покинути місце ДТП і не зобов'язані повідомляти про таку подію правоохоронні органи;

- учасники такого роду ДТП не притягуються до адміністративної відповідальності;

- складання європротоколу значно швидше процедури фіксації ДТП за участю правоохоронних органів;

- європротокол має абсолютну законною силою, і на його підставі має бути здійснена страхова виплата.

У свою чергу, страхова компанія по європротоколу може компенсувати збитки до 50 тис. Гривень.

Правильне складання європротоколу

Для початку необхідно переконатися в тому, що всі учасники ДТП мають право скласти європротокол. Ситуації можуть бути абсолютно різними, одному з водіїв рекомендується мати на руках бланк європротоколу.

Далі необхідно встановити особу іншого водія і перевірити його документи. Важливо запам'ятати - Ви не можете вимагати у водія-винуватця надати Вам документи, оскільки у Вас не таких повноважень, а у такого водія немає цього обов'язку. Але ви можете попросити, і в разі якщо водій-винуватець відмовляється показувати Вам свої документи, це може свідчити про те, що водій-винуватець щось приховує. В такому випадку бажано відмовитися від права скласти європротокол і викликати поліцію.

Потім водії в разі успішного обміну інформацією один про одного приступають до безпосереднього оформлення європротоколу. Документ необхідно заповнювати від руки кульковою ручкою, сам текст повинен бути написаний чітко і розбірливо. Бажано писати слова друкованими літерами, виправлення в тексті не допускаються.

І все ж, не помиляється той, хто нічого не робить - якщо Ви допустили помилку в тексті, можете попросити новий зразок. Будь-яка неточність, допущена в протоколі, може послужити причиною для відмови у страховій виплаті.

Сам бланк протоколу ділиться синю (транспортний засіб А) і жовту (транспортний засіб B) частини. Після заповнення тексту кожен водій зобов'язаний поставити свій підпис. Варто відзначити, що екземпляр європротоколу складається з двох аркушів. На першому аркуші учасники безпосередньо ручкою заповнюють бланк, а на другому аркуші, який знаходитися під першим - дублюються всі дані з першого. Обидва ці листка мають однакову юридичну силу.

Якщо ж у водіїв немає бланка європротоколу, його можна завантажити, перейшовши за посиланням. Не зайвою буде і фото- (або відео-) фіксація всіх обставин ДТП.

Відправка європротоколу в страхову компанію і отримання компенсації

Згідно ст. 33 Закону "Про страхування" водій при ДТП зобов'язаний письмово надати своїй страховій компанії бланк європротоколу, інформацію про місцезнаходження свого автомобіля, а також свої контактні дані (номер телефону, адреса електронної пошти) протягом трьох днів з моменту ДТП. Для цього потрібно скласти супровідний лист, в якому слід надати інформацію про місцезнаходження транспортного засобу і контактну інформацію, приклавши до нього Ваш екземпляр європротоколу.

Документ можна відправити поштою, або привезти в офіс страхової компанії. При використанні поштової послуги необхідно відправити європротокол цінним листом з описом вкладення та з повідомленням про вручення за адресою страхової компанії, який вказаний в договорі страхування.

Стаття 35 Закону "Про страхування" говорить, що що постраждала сторона для отримання страхового відшкодування зобов'язана подати відповідну заяву в свою страхову компанію протягом 30 днів з дня повідомлення про ДТП.

У заяві повинні бути вказані повна назва компанії, контактні дані заявника, суть майнової вимоги заявника про відшкодування заподіяної шкоди, а також дата подання заяви та підпис заявника.

До заяви додаються копії документа, що посвідчує особу заявника, ідентифікаційного коду, документа, який підтверджує право власності на пошкоджене майно, а також банківські реквізити (за наявності). У свою чергу, страхова компанія протягом 15 днів з дня узгодження розміру страхового відшкодування постраждалою стороною, але не пізніше ніж через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов'язана виконати наступне: здійснити виплату, або прийняти мотивоване рішення про відмову в здійсненні страхового відшкодування .

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, за що можуть позбавити водійського посвідчення і що робити, якщо це вже сталося.