RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Від пенсій до субсидій в єдиному вікні: влада представила нову систему

Мінсоцполітики спільно з Міністерством цифрової трансформації України вперше на практиці реалізують принцип єдиного соціального вікна (ЄІССС). У найближчі роки в нього увійдуть всі види соціальних виплат - від пенсій і субсидій до виплат з малозабезпеченості та допомоги з безробіття.

Про це повідомила міністр соціальної політики Марина Лазебна, пише Telegram-канал Мінсоцполітики.

Під час спільного брифінгу Мінсоцполітики і Мінціфри "Цифрова трансформація соціальної сфери" Лазебна уточнила, що в ЄІССС також будуть включені всі 125 адміністративних послуг соціального характеру, які передбачені сьогодні.

"Система, яку ми представили сьогодні, це справжня революція у сфері соціального захисту - адміністративна, фінансова, ідеологічна. Її інформаційне ядро - єдиний соціальний реєстр, створений замість десятка не пов'язаних між собою реєстрів та інформаційних систем. Ми вперше на практиці реалізуємо принцип єдиного соціального вікна для кожної людини, зручного і позбавленого корупції ", - підкреслила Лазебна.

Вона додала, що до 10% соціальних витрат держави через корупцію або помилок витрачаються неефективно. Це - мільярди гривень щороку, які можуть бути спрямовані на підвищення розмірів соціальних допомог.

За словами Лазебної, після впровадження принципу єдиного соціального вікна, українці зможуть отримувати необхідну допомогу швидко - за один-два дні замість півтора місяці. Це буде зручно, в повному обсязі і за однаковими правилами для всіх.

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров своєю чергою написав в своєму Telegram-каналі, що щорічно на соціальну сферу в Україні витрачається 700 мільярдів гривень, проте далеко не завжди ці гроші йдуть за призначенням.

"Дані щодо соцвиплат не централізовані і зберігаються абияк. Хто в табличці Excel, хто в зошиті, а хто взагалі у себе в голові. Вони легко губляться, а це створює великі корупційні ризики", - пише він.

Тоді як запуск Єдиної інформаційної системи соціальної сфери, яка зараз працює в декількох областях, а в подальшому буде запущена на всю країну, дасть можливість зібрати всі дані в одному місці.

"Це допоможе людям отримувати послуги без черг і ксерокопій. А державі - формувати соціальну політику, відстежувати корупцію і економити до 11 мільярдів гривень щорічно", - резюмував міністр.

Як повідомляв "Апостроф", вже в наступному році в "Дії" з'являться сервіси для ветеранів.