RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.60
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

23 травня

Всі новини

"Карантинна" відпустка в Україні: хто може отримати і на скільки днів

У суботу, 23 жовтня у "червону" зону карантину перейшли ще дві області України. Хто з українців має право на відпустку на період карантину та на який термін.

Про це повідомляє "Апостроф".

Хто може отримати

За пунктом 3-1, частини першої, статті 25 Закону України "Про відпустки", право на таке мають:

  • родичі, які фактично доглядають за дитиною;
  • особа, яка усиновила або взяла під опіку дитину;
  • один із прийомних батьків або один з батьків-вихователів;

Для того, щоб підтвердити оголошення карантину, ті, хто хоче оформити відпустку без збереження зарплати, можуть надати довідки з навчальних закладів або копії наказів про призупинення навчального процесу.

Якщо українець хоче отримати відпустку відповідно до пункту 3-1, частини першої, статті 25 Закону, тоді йому потрібно подати заяву про надання такої відпустки, додати туди копію свідоцтва про народження дитини та документ, який посвідчує відповідний статус працівника - заява працівника про надання відпустки без збереження зарплати на період оголошення карантину.

Терміни

Відпустка надається на період оголошення карантину на відповідній території. У разі продовження карантину або припинення та запровадження його кілька разів протягом року - заявник має право продовжити свою відпустку або брати її стільки разів, скільки буде запроваджуватися карантин.

Згідно змінам у Закон "Про відпустки" від 17.03.2020 року, термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний 15-денний ліміт для таких відпусток.

Також роботодавці за власні кошти можуть установлювати додаткові трудові та соціально-побутові пільги для своїх працівників. Мова йде про інші види оплачуваних відпусток або відпусток більшої тривалості, ніж встановлено законодавством, за умовами колективного договору.

Нагадаємо, головний санлікар України, заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузин повідомив, що пік нової хвилі коронавірусу в Україні очікується в період з середини жовтня до середини листопада.