RU  UA  EN

Неділя, 2 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 червня

Всі новини

Безробітним в Україні готові виділити по 100 тисяч: на що дають гроші

З початку 2022 року в Україні окремим категоріям безробітних почнуть виділяти по 100 тисяч гривень у рамках матеріальної допомоги на створення та розвиток власного бізнесу.

Про це повідомила голова Міністерства соціальної політики Марина Лазебна.

Зазначається, що на цю допомогу зможуть розраховувати члени малозабезпечених та незаможних сімей.

Проект Держбюджету України на 2022 рік передбачає надання приблизно 100 мільйонів гривень для реалізації цієї програми. Лазебна стверджує, що потенційно завдяки цій програмі за 2022 рік в Україні може з'явитися від двох до трьох тисяч нових підприємств малого бізнесу із приблизно такою самою кількістю нових робочих місць.

Умови

Допомога надається безвідсотково. Вона становитиме близько 15 мінімальних заробітних плат в Україні, що на початок 2022 року становитиме приблизно 97500 грн. Кошти надаватимуться у безготівковій формі. Використовувати їх можна буде лише для оплати рахунків на придбання необхідних матеріалів та обладнання.

Повернути ці гроші потрібно після трьох років підприємницької діяльності. Однак при цьому сума, що повертається, буде зменшена на розмір сплачених за цей період податків і єдиного соціального внеску.

Також в окремих випадках кошти не потрібно буде повертати зовсім:

  • сума сплачених податків перевищила суму допомоги;
  • підприємець працевлаштував у перший рік роботи ще двох безробітних членів малозабезпечених сімей у напрямку Центру зайнятості.

Хто може розраховувати на подібну допомогу

Кошти надаватимуться лише тим особам, які офіційно зареєстровані як члени малозабезпечених сімей.

Що потрібно зробити, щоб взяти участь

Щоб взяти участь у конкурсі на розподіл матеріальної допомоги, потрібно звернутися з відповідною заявою до Центру зайнятості за місцем проживання.

Потрібно буде подати:

  • довідку про відсутність судимості та притягнення до кримінальної відповідальності;
  • бізнес-план своєї майбутньої справи.

При цьому у розробці бізнес-плану можуть допомогти співробітники Центрів зайнятості, які надаватимуть учасникам бюджетної програми консультації та організовуватимуть безкоштовне професійне навчання.

Після розгляду бізнес-плану та у разі його прийняття, учасник буде винен:

  • зареєструвати ФОП протягом або юридичної особи протягом 30 днів
  • укласти угоду про надання фінансової допомоги з регіональним Центром зайнятості та Центром зайнятості за місцем проживання.

Щоб отримати кошти, потрібно буде надати Центру зайнятості рахунок та договір, укладений між учасником програми та постачальником обладнання та матеріалів. Регіональний центр зайнятості з урахуванням цих документів оплачує витрати.

Раніше ми також повідомляли про те, що українцям спростять отримання пенсій та допомоги.