RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Заражаються ковідом у чергах і благають урятувати: що відбувається на окупованому Донбасі

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської області склалася критична ситуація з поширенням коронавірусу. Лікарі додому не приходять, а "швидка" у найкращому разі приїде за дві-три години. На думку місцевих жителів, влада вирішила “підкоротити населення, яке старіє”.

Про це городяни розповіли сайту "Апостроф".

Біля відділень банків, міграційної служби, реєстраційних центрів людей тримають на вулиці, запускаючи всередину по двоє-троє. Заразитися, стоячи кілька годин у черзі – у цей квест грав, напевно, кожен другий донеччанин.

“Щоранку я відкриваю нашу статистику і мене огортає жах. Люди хворіють сотнями, помирають десятками, і всі навколо впевнені, що статистика з коронавірусу в Донецьку ще занижена. – У мене є відчуття, що все робиться для того, щоби підкоротити старше населення. Ні, я не прихильник теорій змови, але подивіться, що діється. Я була нещодавно на цвинтарі, за рік воно збільшилося мало не вдвічі. І десятки свіжих могил. Вірус не вірус – не знаю. Але коли автобусом їде людина без маски, сильно напружуюсь і намагаюся відійти подалі, не хочу підхопити від неї заразу”, – розповідає мешканка донецького міста-супутника Макіївки Ольга.

Відділення лікарень закрито під ковідні відділення. Найбільше дісталося пологовим будинкам – діти з'являються на світ лише у двох лікарнях – Калініна та Вишневського. Перепрофілюють хірургічні відділення – тому тепер операції з видалення виразки шлунка роблять в онкологічній лікарні.

“Викликати лікаря додому нереально – лікарі не ходять. Швидкі можуть прийняти виклик, але через кількість хворих приїжджають добре, якщо години через дві-три. Телефоном пропонують пропити антибіотики. Ми просто вже не знаємо, що робити”, – каже пенсіонерка Алла Миколаївна, яка живе в Донецьку.

Донеччани шукають концентратори кисню в соцмережах та на сайтах типу ОЛХ. Умовляють привезти хоча б найменший "з України чи Росії". Ридають, дізнавшись, що на в'їзді концентратор не пропустили. Обіцяють будь-які гроші, щоб взяти в оренду на тиждень побутовий концентратор на три літри. Через добу повертають зі словами: "Дякую... Не знадобився..."

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Люді хворіють сотнями, вмирають десятками: як COVID-19 окупує ОРДЛО