RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Неприщеплених проти COVID-19 можуть усувати від роботи: кого це торкнулося і що треба знати

З 8 листопада набирає чинності наказ Міністерства охорони здоров'я України "Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням".

Про це повідомляє прес-служба МОЗ України.

Хто підлягає обов'язковій вакцинації

Як зазначив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Ігор Кузін, обов'язковій вакцинації підлягають працівники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів та навчальних закладів. За словами Кузіна, працівники зазначених організацій потрапили до цього переліку, насамперед для забезпечення безперебійної та безпечної роботи органів виконавчої влади на національному та місцевому рівнях та навчальних закладах.

Кузін наголосив: працівники зазначених підприємств мають високий ризик захворіти на COVID-19, оскільки мають багато соціальних контактів під час роботи. У той же час, інфікування хоча б одного працівника несе ризик інфікування всіх інших працівників, які перебували з ним, і, додатково, вимагає самоізоляції великої кількості колег.

Головний санітарний лікар наголосив не можуть бути відсторонені від роботи працівники, які мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний медичний висновок, виданий закладом охорони здоров'я.

Як саме повинно здійснюватися усунення від роботи невакцинованих співробітників

В.о. голови державної служби України з питань праці Ігор Дегнера озвучив механізм усунення невакцинованих працівників від роботи. Насамперед керівник підприємства повинен поінформувати працівників про правові наслідки у разі ухилення або відмови від щеплення.

Йдеться про усунення від роботи без збереження зарплати на момент усунення причин, які зумовили усунення – тобто отримання щеплення. Дегнера наголосив, що керівник підприємства має скласти відповідний акт, якщо працівник ухиляється чи відмовляється від щеплення.

Як правильно поводитися відсторонення від роботи без щеплення

Юрист Ростислав Кравець зазначає – роботодавці не мають права усувати від роботи тих, хто прямо не відмовляється від вакцинації. Для тих, хто не є противником вакцинації, але при цьому не зробив щеплення з якихось причин, необхідно написати заяву про свої плани отримати вакцину.

Кравець наголосив - усі, хто не хоче бути усуненим від роботи без збереження заробітної плани, обов'язково мають подати заяву про те, що вони планують зробити щеплення. Коли - не важливо, оскільки ця заява вже є підставою для відмови від усунення.

Крім того, ті, кого є лише одне щеплення, теж не можуть бути усунені – у трудових договорах роботодавці можуть передбачити виплату зарплати навіть усуненим, наголосив Кравець.

Як повідомляв "Апостроф", у Фонді соціального страхування України повідомили, що усуненим від роботи через відмову від обов'язкової вакцинації проти коронавірусу, лікарняні не оплачуватимуть.