RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

По Чорнобилі можна погуляти онлайн і дізнатися історії очевидців: ініціатива Офісу президента

У мережі запрацювала освітня та комунікаційна платформа "Чорнобиль. Подорож", ініційована Офісом президента, повідомили у пресслужбі глави держави.

Сайт дозволяє здійснити інтерактивну подорож у просторі та часі, зокрема політати над сучасною Прип’яттю, радіолокаційною станцією "Дуга" та покинутими селами Полісся, ознайомитися з хронологією аварії, світовим контекстом 1986 року, почути розмови про майбутнє зони відчуження та історії людей, чиї долі змінила катастрофа.

Також на сайті представлені розсекречені документи та наукові дослідження.

"Понад 600 тисяч людей брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Багато з них віддали своє життя та здоров’я заради життя інших та безпеки майбутніх поколінь. Ми маємо зберегти пам'ять про них та передати її нашим дітям та онукам. Щоб більше ніколи не допускати подібних катастроф на нашій планеті. Маємо шанувати подвиг ліквідаторів та пам’ятати його ціну", – зазначив президент Володимир Зеленський.

Над проєктом працювала команда з понад двохсот фахівців: від істориків до радіологів. Сам сайт "Чорнобиль. Подорож" розробила веб-продакшн-студієя Gremcy. Він створений за принципами скролітелінгу – як безперервна розповідь з мультимедійними елементами.

У блоці "Люди" на користувачів чекають історії свідків, сучасників аварії на ЧАЕС. Також передбачена спеціальна форма, щоб кожен бажаючий міг доповнити проєкт своєю розповіддю.

"Важливо відкривати таємниці Чорнобиля та передавати ці знання наступним поколінням. Тут має цінність кожна історія, кожен спогад людей у надзвичайних обставинах, свідчення ліквідаторів, науковців, інженерів, колишніх чиновників, військових та всіх, хто має що сказати", – наголосив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Він також розповів, що з ініціативи президента Володимира Зеленського у Чорнобильській зоні починають втілювати інфраструктурні проєкти та запроваджують новітні технології. За словами Тимошенка, важливо, щоб Чорнобиль став не місцем забуття, а точкою розвитку та правильних висновків.

Проєкт "Чорнобиль. Подорож" створили Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, Держагентство з управління зоною відчуження та Міністерство культури та інформаційної політики.

Раніше повідомлялося, що у рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" цього року стартували ремонтні роботи на дорогах у зоні відчуження.