RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Коли в Україні святкують День матері: історія та традиції свята у різних країнах

У неділю, 28 листопада, християни відзначають церковне свято святих Гурія, Самона та Авіа - Гурію молилися про звільнення від зубного болю. 28 листопада прийнято ходити в лазню і змивати всі хвороби. Паралельно у деяких пострадянських державах відзначають День матері, який в Україні святкують другого тижня травня.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції свята.

День матері в Україні

У всьому світі, у другу неділю травня, відзначають День матері. У нашій країні також заведено вітати всіх мам цього дня.

День матері українці вперше почали відзначати у 1928 році – свято організувала Спілка українок Канади. Пізніше ініціативу підтримали у всіх регіонах України, і він став масштабним.

1939 року радянська влада заборонила це свято і довгий час День матері в Україні не відзначали. Лише 1990 року, на тлі розпаду Радянського Союзу, свято повернулося до України.

10 травня 1999 року колишній президент України Леонід Кучма підписав указ, яким встановив, що День матері щорічно відзначається у другу неділю травня.

У Росії цьогорічний День матері відзначається 28 листопада. В інших країнах світу святкування цього дня припадає на різні дати.

Читайте: У грудні на українців чекають подовжені вихідні: всі свята місяця

Традиції свята

У США і Австралії в День матері до одягу прикріплюють квітка гвоздики. Причому, колір квітки важливий: гвоздику будь-якого кольору, крім білого, носить той, чия мати жива, а біла квітка — та, чиїй матері вже немає в живих. Незважаючи на відмінності в культурах і традиціях, у всіх країнах світу в День матері прийнято дякувати мамам і радувати їх увагою та подарунками.

У Мексиці на День матері у церквах на католицьких месах виконують особливу пісню "Las mañanitas", а потім влаштовують святкові обіди.

У багатьох країнах мамам дарують подарунки, листівки та квіти. Діти дякують своїм мамам за життя і говорять їм слова кохання.

Що ще святкують 28 листопада

Цього дня Албанія, Східний Тимор, Мавританія та Панама святкують дні незалежності. Крім того, 28 листопада відзначається Всесвітній день співчуття.

Ініціатором заснування цього гуманного свята виступив індійський поет, журналіст та громадський діяч – Притіш Нанді. Головна ідея Дня – пропаганда життя на основі ахімси. Ахімсою є поведінка і принцип дій, за яких перша вимога - не завдавати насильства нічому живому - ні словом, ні ділом.

Раніше "Апостроф" розповідав про те, як правильно харчуватися за церковними канонами в Різдвяний піст , що можна їсти і чого не можна в цей період.