RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

День святої Варвари: історія свята, традиції та прикмети

У п'ятницю, 17 грудня, православні християни відзначають День святої великомучениці Варвари - її вважають майстром і покровителькою жінок.

Про історію цього свята, а також традиції та заборони цього дня, розповідає "Апостроф".

За переказами, у 3-му столітті у місті Іліополі у сім'ї багатого язичника народилася дівчинка, яку назвали Варварою. Мати дівчинки померла дуже рано – її вихованням займався батько, його звали Діоскором. Коли дівчина подорослішала, вона прийняла християнську віру.

Це не сподобалося батькові – він спробував відмовити дочку, але коли в нього нічого не вийшло, він убив її. Після хрещення Русі Варвара стала однією з відомих шанованих святих.

Традиції

Віруючі просять Варвару про захист від раптової смерті, позбавлення хвороб і пом'якшення батьківського гніву. Варвару вважають своєю покровителькою будівельники, шахтарі та ремісники. У той же час, дівчатам у день Святої Варвари дозволялося лише шити та вишивати.

Особливо Варвара вважалася вагітними жінками - вважалося, що свята допомагає у важких пологах.

На день Святої Варвари віруючі пекли пироги з маком. Пирогами часто частували свійських тварин, щоб краще плодилися.

В Україні на свято Святої Варвари, крім того, варили кутю, узвар чи компот.

Прикмети та заборони

Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде непогожою, то буде холодно. У той же час, якщо в День Варвари тепло — можна чекати гарного врожаю. Якщо дим із труби в Варварин день стелився внизу, можна чекати на потепління. Люті заморозки на Варвари - до тривалої та холодної зими.

Для жінок цього дня вважалося гріхом прати, білити та місити глину, а також займатись іншими ремеслами. Дозволялося вишивати та ткати.

На Варварин день у жінок було прийнято йти за водою добре одягненими та зачесаними. На цій воді потім варили особливі каші чи кутю.

Раніше ми писали, що можна подарувати батькам день Святого Миколая.