RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Українців можуть повністю позбавляти пенсії: названо важливу умову

В Україні можуть повністю позбавляти пенсій ряд категорій громадян: зокрема, йдеться про переплати, коли пенсіонер невчасно повідомив Пенсійний фонд України про факт працевлаштування.

Про це повідомляє сайт "На пенсії".

Якщо пенсіонер працює, то це впливає на його право на доплати, надбавки та підвищення. Зокрема, якщо він працевлаштувався, проведення перерахунку зі збільшенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за понаднормовий страховий стаж законодавством не передбачено.

Крім того, непрацюючим пенсіонерам, які мають на утриманні дітей віком до 18 років, встановлюється надбавка у розмірі 150 грн. При працевлаштуванні виплата зазначеної надбавки припиняється.

Після працевлаштування одержувача пенсії за вислугу років, якщо він працевлаштовується за спеціальністю, яка дає право на призначення цього виду пенсії, виплата пенсії взагалі має припинитися.

Варто відзначити, що у разі працевлаштування та за умов призначення або перерахунку пенсії особу повідомляють про її обов'язок протягом 10 днів подати дані про це до органів Пенсійного фонду. Якщо ж пенсіонер сам не повідомить про це орган, то інформація все одно стане відома ПФУ: у фонді систематично здійснюється звіряння даних із державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб — підприємців та факт працевлаштування. У той же час, на дату звіряння вже обчислюється сума надмірно сплачених пенсійних коштів.

Відповідно до ч.1 ст. 50 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", суми пенсій, виплачені зайво внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернені пенсіонером у добровільному порядку. В іншому випадку, вони стягуються на підставі рішень територіальних органів або в судовому порядку.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українців розгнівала заява влади про зростання пенсій у країні.