RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В ЄС остаточно затвердили п'яту вакцину проти COVID-19: що про неї відомо

Єврокомісія схвалила використання п’ятої вакцини проти Covid-19 виробництва американської компанії “Novavax” та Інституту сироватки Індії. Таким чином, у Євросоюзі тепер п'ять допущених вакцин проти коронавірусу.

Про це повідомляється на сайті DW.

Вакцину “Novavax” будуть застосовувати у екстрених випадках у 27 країнах ЄС, щепитися нею дозволяється людям від 18 років.Це вже п’ята вакцина від коронавірусу, окрім відомих раніше: Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna i Janssen.

"Після ретельної оцінки комітет EMA з лікарських засобів для людини (CHMP) консенсусом дійшов висновку, що дані про вакцину є надійними та відповідають критеріям ефективності, безпеки та якості ЄС", - йдеться у повідомленні регулятора.

Висновки ґрунтуються на результатах основних клінічних випробувань за участі понад 45 тисяч волонтерів.

У першому випробуванні близько 70% учасників отримали реальну вакцину і ще 30% - плацебо; в другому дві однакові групи отримали або вакцину, або плацебо.

За результатами першого випробування, що проводилося в США і Мексиці, вакцина у 90,4% випадках запобігла розвитку захворювання із симптомами через 7 і більше днів після другої дози. Серед 17 312 людей, яким вкололи справжню вакцину, захворіли 14, тоді як серед 8140 тих, хто отримав плацебо - 63.

Друге дослідження у Британії показало ефективність на 89,7%. З 7020 людей, які отримали справжній препарат, захворіли 10, тоді як серед 7019 тих, хто отримав плацебо - 96.

Тож, можна зробити висновок, що вакцина “Novavax” ефективна у 90% випадків проти захворювання на Covid-19 штамів "Альфа" і "Бета". Даних щодо запобігання інфікуванню іншими варіантами, у тому числі і видом “Омікрон”, на сьогодні недостатньо.

Учасники випробування відмічали такі побічні реакції після введення вакцини “Novavax”: біль у місці уколу, відчуття втоми, ломота, головний біль, нудота. Зазвичай симптоми були м’якими або помірними і минали через кілька днів.

Вакцина створена на основі білків і "навчає" імунну систему впізнавати білок на шипах віруса і виробляти антитіла і Т-клітини, щоб у разі зустрічі з реальним вірусом організм був готовий одразу реагувати. Це перша вакцина з такою технологією серед тих, що вже схвалені регулятором. Відмічається, що для захисту необхідно дві дози з інтервалом у три тижні.

Постачання вакцини “Novavax” до 27 країн – членів Євросоюзу, почнеться уже з січня 2022 року.

Раніше ми писали, як Україна боротиметься з "короною" у 2022 році.