RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Як виглядають "космічні блискавки": фото загадкового та рідкісного явища

У мережі з'явилася фотографія рідкісного астрономічного явища. Метеорна установка SKYLINE надала унікальний знімок, а саме електричні розряди у холодній плазмі.

Про це повідомляє прес-служба Іркутського державного університету.

Директор астрономічної обсерваторії ІГУ Сергій Язєв зазначив, що спрайти виникають під час гроз, над тією областю, де набагато нижче, у тропосфері, генеруються сильні блискавки. Побачити та зареєструвати спрайти вкрай складно – ці спалахи складної форми тривають лише близько однієї сотої частки секунди.

Довідка

Спрайти - це порівняно недавно відкритий вид електричних розрядів у холодній плазмі, що відбуваються на висоті від 50 до 130 км. Високі спрайти відбуваються практично в космосі. Є якоюсь подобою блискавки, що б'є вгору. Вперше це явище було випадково зафіксовано у 1989 році. Зараз про фізичну природу спрайтів відомо дуже мало.

Зазначимо, що обладнання станцій дозволяє отримувати дані про висоту, на якій загорівся метеор, напрямок падіння, швидкості польоту та орбіті, по якій він летів навколо Сонця. Також станції оснащені спектрографами, що дозволять визначити хімічний склад яскравих метеорів.

Раніше "Апостроф" писав, що щорічний зорепад Гомініди у 2021 році можна спостерігати у ніч із 13 на 14 грудня. Зорепад триває кілька днів, але найкраще його буде видно саме цієї ночі.