RU  UA

​Паніка і стрес: як тварини страждають від святкових салютів

Майже жоден Новий рік не обходиться без святкових салютів, проте гучні вибухи гарантують хороший настрій не всім. Домашні улюбленці з переляку тікають від господарів і губляться, а можуть і взагалі не пережити гучних звуків.

Про це йдеться у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

За вікном канонада, і вуличні собаки виють від жаху, тікаючи в різні боки - так люди у соцмережах коментують новорічну ніч. Салюти, петарди та інша піротехніка лунали з усіх боків. Хтось не приховував радості, а хтось у Новий Рік не стримував сліз.

Сотні оголошень про пошуки своїх улюбленців заполонили мережу. Тварини злякалися салютів і втекли з дому, а дехто взагалі не пережив святкувань.

“Наша собачка алабай в цю новоріч померла. Вона не змогла пережити ці салюти і феєрверки. Раніше вона боялася, ну, ми до неї виходили, розмовляли з нею, чимось смачним пригощали, а в цю ніч стріляли прямо над будинком дуже сильно і дуже багато було салютів, вона забилась під машину почала плакати, задихатися”, – розповідає мешканка Київської області Лариса Баратинська.

Лола прожила у цій родині шість років. Супутніх захворювань не мала, була грайливою та привітною. Але врятувати її не вдалося. І це не єдиний випадок. Найпоширеніші діагнози у тварин — розлади нервової системи та проблеми із серцем, кажуть ветеринари.

“Для них дуже небезпечно чути ці залпи, тому що вони просто лякаються. І не просто лякаються, а отримують такий стрес, який може призвести до смерті тварин”, – каже директор Центру ветеринарної допомоги Богдана Марченко.

Уникнути трагічних та стресових наслідків можна. Але до цього варто підготуватись заздалегідь.

“Закривайте щільно кватирки, вікна, двері. Помістіть тварину в ту кімнату, де менше всього буде чутно ці звуки. Якщо ваша тваринка ляклива, то зверніться до спеціаліста перед святами. Наразі доступні біологічно активні препарати, які власник тварини може придбати і за кілька днів почати давати ці препарати, або нашийники спеціальні з валеріаною”, – радить ветеринар.

У подібних випадках - не варто жалкувати чотирилапих.

“Коли тваринка злякалася, коли ви підбігаєте до неї, щоб заспокоїти. Вона сприймає це як те, що її хвалять за її поведінку, тому це не зовсім вірно”, – розповідає Марченко.

А ще краще чипувати тварин чи робити тавро, аби у випадку втечі можна було легко знайти власників. Але лякаються і гинуть від вибухів не лише собаки, птахи також не переживають феєрверків. Салюти завдають шкоди і літнім людям, дітям і тим, хто повернувся із зони бойових дій.

Заборонити використання піротехніки не перший рік намагаються через петицію до президента. Зараз така має понад 4 тисячі голосів з 25 тисяч необхідних.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як живуть в зоні ЧАЕС здичавілі домашні тварини.