RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Як живуть в зоні ЧАЕС здичавілі домашні тварини: з'явилась цікава розповідь і фото

Працівники Чорнобильського Радіаційно-екологічного Біосферного Заповідника розповіли, як живуть здичавілі домашні тварини, які залишились без житла після катастрофи на ЧАЕС.

Про це повідомляє прес-служба заповідника.

"На території Заповідника добре себе почуває навіть стадо колись домашніх корів. Останні сторіччя характеризуються наступом на природу, зменшенням біорізноманіття, заміною природніх видів культурними. Втім, за певних умов, може відбутися протилежний процес – здичавіння. Це коли культурні або одомашнені види повертаються в природне середовище", - повідомили у заповіднику.

На території заповідника перебуває здичавіле стадо великої рогатої худоби, воно з’явилось через смерть її господарів самопоселенців.

"Окремо взята корова, теля та навіть і бик не здатні протистояти вовчій зграї. Але коли вся череда корів під керівництвом досвідченого бика об’єднається в структурований гарем, де кожен знає своє місце, їм не страшні вовки. При появі людини череда швидко втікає до лісу й зупиняється в такій гущавині, що через гілля майже нічого не видно. Бик утікає останнім. На людину не нападає", - пояснили експерти.

Ці тварини не потребують підгодівлі чи ветеринарного догляду, вони неспішно мандрують стежками заповідника навколо села Луб’янка, ходять на водопої та, щовесни і щоліта, народжують телят.

"Заходять і на людські подвір’я, де давно ніхто не живе. Якось одного разу корови забрели в одну з хат, а двері чомусь закрились зсередини. Добре, що їх, напівживих, знайшли лісники й визволили з полону. Тварини ледь доплентались до води і довго там стояли, п’ючи воду", - підсумували у заповіднику.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що австралійські науковці винайшли революційний метод боротьби із динго - нащадками здичавілих собак, які завдають великої шкоди місцевому фермерству. Їх будуть відлякувати за допомогою надувних гнучких велетнів - аероменів, яких зазвичай використовують під час фестивалів для розваги публіки й привернення уваги.