RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Різдво 2022: історія свята, головні традиції та заборони

Різдво – одне з улюблених свят багатьох людей, яке найчастіше відзначають у колі рідних та близьких.

"Апостроф" розповідає про історію походження свята, його головні традиції, прикмети та заборони.

Історія свята

Різдво вважається одним із головних християнських свят. Цього дня, згідно з віровченням, у Віфлеємі, Діва Марія народила Ісуса Христа. Відбулася ця подія у стайні з віслюками та конями, де зупинилися Марія та Йосип, оскільки Віфлеєм був повен людей і вони не змогли знайти, де переночувати.

У момент народження хлопчика в небі засяяла Вифлеємська зірка, яка й сповістила людей про прихід Спасителя. Волхви помітили цей знак. Вони прийшли привітати Марію з народженням сина і вклонитися йому як новому цареві Юдеї. Також вони піднесли йому свої дари — золото, ладан та смирну.

Дізнавшись про народження Спасителя, цар Юдеї Ірод захотів знищити його. Він наказав убити всіх хлопчиків віком до двох років. Але Христа вдалося врятувати, бо ангел підказав Йосипу втекти до Єгипту разом із сім'єю. Там вони жили до смерті Ірода.

У православній та католицькій церквах святкують Різдво у різні дати — 7 січня та 25 грудня, що пояснюється різними системами літочислення (юліанський та григоріанський календарі). Але основний сенс свята через це не змінюється.

Традиції святкування

Традиційно 12 днів – між Різдвом (7 січня) та Хрещенням (19 січня) – святкується слов'янське свято Святки на згадку про євангельські події. Це народження Христа та його хрещення в Йордані.

Традиції передбачають проведення першого дня святок вдома. На другий день жінкам, які мають дітей до року, можна носити їх у церкву та причащати. З третього дня розпочинаються відвідування родичів та друзів із частуванням. З собою зазвичай завжди несли збитень, горіхове печиво, маковник, кульки із солодких крихт, кутю на молоці та вершковому маслі.

Святки насичені різними магічними обрядами, ворожіннями та прикметами. Так, протягом 12 днів було заборонено працювати вдома: прати, прибирати, чистити двір, рубати дрова. Також люди намагалися не сваритися на Святки, бо вірили, що навіть дрібні негаразди можуть перерости в серйозну ворожнечу.

Увечері та вночі до будинків заходили ряжені (колядуючі) для того, щоб отримати від господарів частування і побажати їм всього доброго у наступного році.

Прикмети на 7 січня

  • у ніч із 6 на 7 січня ясне небо та безвітряна погода – до хорошого врожаю в полях;
  • сніг вранці обіцяє удачу, багатство та родючість цього року;
  • не можна залишати на столі порожню тарілку – до злиднів;
  • відлига на різдво – поганий урожай;
  • хуртовина і завірюха обіцяє багатий урожай пшениці та вдалий сезон для пасічника;
  • яскраві зірки в небі на різдво – добрий знак, що кривдить приплід худоби;
  • сонячна погода – багатий сезон на гриби та ягоди.

Що не можна робити 7 січня

Головна заборона полягає в тому, що у цей день не можна сваритися і вживати негативні вислови, бажати зла комусь, оскільки енергетичне поле цього дня особливо сильне. А негативні думки цього дня можуть стати життєвою установкою та зумовлять програму невдач наступного року.

Крім того, на Різдво не можна:

  • одягати темний одяг;
  • влаштовувати пишні та гучні гуляння з танцями та розпиванням міцних алкогольних напоїв;
  • поминати померлих у цей день та відвідувати цвинтарі;
  • позичати гроші;
  • ворожити.

Раніше ми публікували 10 цікавих фактів про Різдво.