RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

10 цікавих фактів про Різдво, про які багато хто не знає

Наближається Різдво у християн східного обряду - одне з найбільших церковних свят, яке широко відзначається також тими, хто не зараховує себе до релігійних людей.

"Апостроф" публікує цікаві факти про Різдво, які багато хто не знає.

1. У Біблії немає згадки про точну дату народження Ісуса Христа. Лише у IV столітті Різдво почали офіційно відзначати у церкві, а тодішній Папа Римський Юлій I датою для його святкування встановив 25 грудня – день язичницького свята Сатурналії.

2. Під час Першої світової війни напередодні Різдва 1914 року ворогуючі сторони на Західному фронті припинили стрілянину для того, щоб виконати різдвяні гімни. Вранці 25 грудня, німецькі та британські солдати обмінювалися рукостисканнями та подарунками.

3. Колоністи Північної Америки, будучи пуританами, спочатку не визнавали Різдва. З 1659 по 1681 його святкування в Бостоні каралося штрафом, а Конгрес США провів своє перше засідання 25 грудня 1789 року.

4. Традиційні польоти Санта-Клауса по небу на санях, запряжених оленями, вперше описав американський письменник Вашингтон Ірвінг у 1819 році.

5. Одного з них – оленя Рудольфа вигадали у 1939 році, для залучення покупців в універмаг Montgomery Ward. А ось інший різдвяний персонаж сніговик Фрості, що палить люльку з кукурудзяного качана, в 1890 році став фігурувати в рекламі алкоголю.

6. У 1965 році американські астронавти повідомили на Землю про зустріч з НЛО, а через кілька хвилин напруженої тиші в Х'юстоні почули брязкіт різдвяних дзвіночків і звуки губної гармошки у виконанні самих астронавтів.

7. Традиція різдвяних поцілунків під омелою з'явилася у вікторіанську епоху, але ще древні кельти і германці приписували цій рослині здатність зцілювати рани та підвищувати плодючість.

8. Перші оздоблені різдвяні ялинки з'явилися в Страсбурзі в XVII столітті. У США мода на них прийшла із Англії. У дохристиянські часи германці прикрашали вічнозелені дерева, щоб скрасити похмурі та сірі дні зимового сонцестояння.

9. Перший вертеп із живими домашніми тваринами, які були присутніми при народженні Христа, влаштував святий Франциск Асизський на Різдво 1224 року.

10. Різдвяні традиції дуже різноманітні: португальці влаштовують бенкет для живих та мертвих, фіни вирушають у сауну, австралійці йдуть на пляжі, а в Іспанії проводиться наймасштабніша лотерея у світі.

Раніше "Апостроф" розповідав про ідеї різдвяних подарунків для дорослих та дітей.