RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Фіктивний ФОП "на фрілансі": скільки податку потрібно сплачувати

Податкові органи у прагненні вивести економіку країни з "тіньового" сектора ретельно слідкуватимуть за фрілансерами. Скільки повинні платити фрілансери податків, пояснили у податковому комітеті Верховної Ради.

Про це ЗМІ розповів голова парламентського податкового комітету Данило Гетьманцев.

Так, він прокоментував існування схеми з "фіктивними ФОПами", коли громадянин працює фактично як штатний співробітник на одну компанію, проте оформлений як ФОП, а також ситуацію, коли особа надає послуги різним компаніям (як приклад – журналіст-фрілансер).

Данило Гетманцев пояснив, що підприємницька діяльність - це систематична на власний ризик діяльність із одержання доходу. А коли людина працює на кількох роботодавців - це не робить діяльність підприємницькою.

За його словами, впроваджувана податкова реформа передбачає можливість легального одержання додаткового заробітку без жодних реєстрацій та зобов'язань за умови сплати 5% податку. Це величезний шанс для того, хто не займається бізнесом, але прибутки одержує - робити це "по-білому", зауважив посадовець.

"Якщо Ви як журналіст працюєте на кількох роботодавців, хіба це робить Вашу діяльність підприємницькою? Думаю ні. Але нашою податковою реформою передбачено можливість легального отримання додаткового заробітку під 5% податку. Без будь-яких реєстрацій, без будь-яких зобов'язань. Отримав прибуток, провів його через РРО, встановлений у тебе на смартфоні, заплатив 5% і спиш спокійно", - розповів Гетманцев.

Як писав Апостроф, з 1 січня 2022 року в Україні почали діяти нові правила оподаткування. Зокрема, вони зачіпають податки на доходи фізичних осіб, земельні ділянки та угоди з нерухомістю.