RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Хвиля мінувань в Україні: юристи розповіли, що загрожує "підривникам"

Українцям нагадали, як тепер карають псевдомінувальників шкіл, університетів та будівель суду.

Про це повідомляється на Telegram-каналі "Адвокат Права".

Як розповідають юристи, менше року тому парламент вирішив внести зміни до статті 259 Кримінального кодексу України.

Згідно з частиною 1, передбачається позбавленням волі на термін два-шість років за завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу чи інших дій, що несуть загрозу загибелі людей чи інші тяжкі наслідки.

Відповідно до частини 2, передбачене позбавленням волі на чотири-вісім років за те саме діяння, якщо об’єктами завідомо неправдивого повідомлення стали критично важливі об’єкти інфраструктури, будівлі або споруди, що забезпечують діяльність органів держвлади, заклади охорони здоров’я, заклади освіти або якщо завдало тяжкі наслідки чи було вчинене повторно.

Відтак, "ціна" за зірване судове засідання, уроки у школі старшокласниками тощо - до восьми років ув'язнення, оскільки тепер такі дії становлять кваліфікований склад кримінального правопорушення.

Юристи також нагадали, що слід вважати "критично важливими об’єктами інфраструктури". Даний термін вживається в значенні, встановленому законом "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України".

Згідно з п. 16 ч. 1 ст. 1 закону, критично важливі об’єкти інфраструктури (або об’єкти критичної інфраструктури) - це підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, діяльність яких безпосередньо пов’язана з технологічними процесами чи наданням послуг, що становлять велике значення для економіки і промисловості, функціонування суспільства та безпеки населення, виведення з ладу чи порушення функціонування яких може завдати негативного впливу нацбезпеці та обороні України, навколишньому природному середовищу, заподіяти майнової шкоди чи загрожувати життю і здоров’ю людей.

Як писав раніше "Апостроф", 21 січня в Києві вранці в черговий раз "замінували" усі школи. Дітей масово евакуювали із навчальних закладів для проведення перевірок.