RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

День соборності України: цікаві факти про свято

22 січня 1918 року відбулося перше проголошення незалежності, а в цей же день через рік проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та ЗУНР.

АрміяInform опублікувала кілька цікавих фактів, пов'язаних із Днем Соборності України.

1 грудня 1918 року УНР та ЗУНР підписали “передвступний” договір про Злуку у Фастові, після якого й ухвалили рішення про наступне об'єднання двох частин України в одну державу. Проголошення Акту Злуки УНР та ЗУНР до єдиної незалежної держави відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

У роки радянського тоталітарного режиму як День проголошення незалежності УНР, так і День Соборності не відзначалися і були стерті з суспільної свідомості.

Акт Злуки став результатом боротьби об'єднавчого руху, яка тривала з середини XIX ст. на українських землях, що були у складі різних держав.

Вперше свято Соборності офіційно відзначили на державному рівні 22 січня 1939 року у столиці Карпатської України м. Хусті. Це була наймасовіша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців – понад 30 тис. людей.

Головною традицією у День Соборності став живий ланцюг. З 2000 року у Києві щорічно влаштовують живий ланцюг вздовж мосту Патона, символічно з'єднуючи Схід та Захід нашої країни.

Раніше ми розповіли про історію Дня соборності України.