RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

День соборності України: історія свята

День Соборності України - важливе державне свято, яке відзначається 22 січня у день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

Про історію свята розповідає "Апостроф".

22 січня 1918 року УНР стала незалежною, самостійною, вільною державою українського народу відповідно до IV Універсалу, який проголосила Центральна Рада. Цього ж дня рівно через рік на Софіївській площі у Києві був підписаний Акт Злуки УНР та ЗУНР, що об'єднались під прапором єдиної держави - соборної та демократичної.

Фото: tsdavo.gov.ua

Об'єднання УНР та ЗУНР відіграло велику роль у творенні Української держави та мало велике політико-історичне значення. Зважаючи на декларативний характер Акту Злуки, об'єднання українських земель у повному обсязі не відбулося, та це не завадило українцям відчути дух єдності, що в 1991 році допоміг повернути свою незалежнсіть та свободу.

21 січня 1990 року, напередодні річниці воз'єднання десятки тисяч людей від Києва до Львова вишикувались у "живий ланцюг", тримаючись за руки. Деякі люди тримали в руках плакати, де пояснювалась суть мирної акції. Чим ближче до західних областей, тим частіше майоріли жовто-блакитні прапори, що їх не визнавала колишня влада.

Офіційні дані Міністерства внутрішніх справ УРСР говорять про 450 тисяч учасників акції - організатори ж наводять число, що дорівнює мільйону. У багатьох містах, де проходили мітинги, лунали заклики до відновлення незалежності України. Ця акція стала яскравою демонстрацією єдності українського народу.

У 1999 році президент Леонід Кучма офіційно встановив 22 січня Днем Соборності України.

Віктор Янукович 30 грудня 2011 року скасував указ Кучми про День Соборності та указ Ющенка від 2005, яким започатковано День Свободи після Помаранчевої революції, заснувавши День Соборності та Свободи України.

Прийшовши до влади, Петро Порошенко 13 листопада 2014 року розділив День Соборності та Свободи на два різних свята: День Соборності - 22 січня, а День Гідності та Свободи - 21 листопада, скасувавши указ попередника Януковича.

Раніше "Апостроф" показував ексклюзивні фото "живого ланцюга" на мосту Патона.