RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

В Україні збільшили розмір аліментів: яка тепер мінімальна сума

В Україні підвищили мінімальний обсяг аліментів на дитину. Законопроєкт під номером 3881, який передбачає це, підтримав парламент у цілому.

Про це повідомляє Оbozrevatel.

Йдеться про проєкт закону, що вносить зміни до Сімейного кодексу, за нього проголосували 299 народних депутатів.

Ініціювали дану пропозицію група нардепів від партії "Слуга народу". Її ухвалення мотивували необхідністю встановлення єдиного мінімального розміру аліментів, а також забезпечення стабільності сімейного законодавства.

Суть нововведень Сімейного кодексу

В країні утримувати неповнолітніх дітей мають батьки, проте трапляються випадки, коли діти втратили батьків чи вони з поважних причин не мають змоги утримувати і як результат - діти лишаються без будь-якого фінансування. Тому в таких випадках утримання дітей доручали іншим членам родини та родичам: бабусям та дідусям, братам та сестрам, мачухам та вітчимам.

Мінімальний обсяг аліментів на дитину з 2002 по 2017 рік був однаковим і в першому, і в другому випадку. І тільки у 2017 році для батьків був збільшений із 30% до 50% прожиткового мінімуму. Тоді як для дітей, яких утримують родичі - обсяг аліментів залишився на рівні 30%. Саме це призвело до дискримінації дітей, яких утримують не батьки.

До прикладу, у липні 2020 року мінімальний гарантований обсяг аліментів від батьків для дітей до шести років був на рівні близько 929 гривень, а для дітей 6-18 років – на рівні 1159 гривень. Загальний обсяг аліментів від інших членів родини та родичів – 557 гривень (до шести років) та 695 гривень (6-18 років).

Тож, тепер встановлено єдиний мінімальний обсяг аліментів, попри види аліментних зобов'язань. Родичі, які утримують дитину, повинні платити не менше 50% прожиткового мінімуму.

Як раніше писав "Апостроф", у 2022 році відбудуться зміни щодо соціальних виплат на дітей, дітей-сиріт та для новонароджених.