RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

За цькування на роботі встановлять штрафи: названі суми

В Україні планують ввести штрафи за "мобінг". Під цей термін підпадають образливі висловлювання, приниження, позбавлення зарплати чи премії без причини тощо. Іншими словами, мобінг – це цькування на роботі. Порушників планують штрафувати на 1700 – 5100 гривень.

Про це повідомила співавтор законопроектів № 5748 та № 5749 народний депутат Юлія Гришина.

Депутати вже підтримали ці законопроекти. У них передбачається покарання за подібні дії стосовно своїх колег та/або підлеглих. Порушників планують штрафувати на 1700 – 5100 гривень.

Варто зазначити, що перший законопроект націлений на те, щоб розібратися з юридичною термінологією. Зокрема, у ньому дається визначення самому вище описаному явищу.

Так, "мобінг" - це діяння роботодавця або окремих працівників, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійну репутацію у формі психологічного та/або економічного тиску.

Мобінгом може вважатися таке:

  • нерівна оплата еквівалентної праці або позбавлення роботи без об'єктивних причин;
  • загрози, приниження, висміювання, наклеп, нерівномірний розподіл навантаження та завдань між працівниками та інше;
  • ізоляція працівника від колективу.

У законопроекті № 5749 передбачено адміністративне покарання за такі дії:

  • штраф від 1700 до 2550 грн. або громадські роботи 20-40 годин;
  • за таке саме порушення, вчинене групою осіб, або повторний випадок – штраф від 3400 до 5100 грн. або громадські роботи 40-60 годин.

"Проблему мобінгу не можна недооцінювати: це психологічне чи економічне насильство на роботі, яким принижують співробітника, змушують його звільнитися або просто роблять його життя нестерпним. Винуватці таких цькування повинні нести заслужене покарання" , - написала Гришина.

Відповідні адміністративні протоколи, у разі виникнення таких ситуацій у тих чи інших робітничих колективах, становитимуть уповноважені органи у сфері нагляду та контролю за дотриманням трудового законодавства. Іншими словами, регіональні відділення Держпраці.

Раніше ми також повідомляли про те, як деякий час тому у ЗСУ скандал через цькування бійця – справа дійшла до голови Міноборони.