RU  UA

Відмова від строкової служби: де ЗСУ візьмуть 100 тисяч професійних контрактників

Президент Володимир Зеленський підписав указ про зміцнення обороноздатності України, який серед іншого передбачає відмову від строкової служби та збільшення армії на 100 тисяч за рахунок контрактників. Однак із цим можуть виникнути складності.

Про це в ефірі програми "Руно" на Апострофі TV розповів генерал Збройних сил України, заступник секретаря РНБО у 2019-2020 роках Сергій Кривонос.

"Я б так не поспішав із строковою службою. Мені б хотілося запитати, хто писав і формував виступ президента, і яке відношення ці люди мають до армії? Під час війни кожен воїн на вагу золота, але держава це не цінує", - зазначив він.

Як приклад генерал навів той факт, що за останні п'ять років із лав ЗСУ звільнилося 130 тисяч військових, а на той момент було 210 тисяч. Вже до осені їх було 250 тисяч, але це лише на папері. Він додав, що укомплектованість наших частин не відповідає заявленим цифрам – вона на рівні 50–60%.

"Щоб показати укомплектованість, у нас іноді роблять прості речі - скорочують штатну чисельність. Тобто, наприклад, замість 100 осіб вони переводять потрібну чисельність у 60 осіб, і тоді ця цифра стає стовідсотковою", - розповів Кривонос.

Він пояснив, що насправді означає збільшення української армії на 100 тисяч контрактників.

"Насправді сто тисяч - це ще 20 бригад, які заплановано розгорнути. Зараз у нас на рівні 29 бригад і ще плюс 20, тобто хочуть збільшити приблизно на 60%", - уточнив генерал.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": В Україні достатньо воїнів, спроможних захистити нашу землю – генерал Сергій Кривонос.