RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Як відзначають День закоханих: історія та традиції у різних країнах

В Україні 14 лютого відзначається День святого Валентина, на честь священика, який потай вінчав солдатів із їхніми коханими.

Докладніше про історію свята та як його святкують у різних країнах розповідає "Апостроф".

Так, священика Валентина, що поєднував долі закоханих, стратили 270 року, а 494 року його визнав папа Римський святим і встановив звичай цей день вважати святом великомученика Валентина. У 18 столітті 14 лютого стало святом закоханих. У країнах колишнього СРСР почали відзначати цей день вже ближче від середини 1990-х років.

Італія

Це рідна країна святого Валентина. На День усіх закоханих в Італії прийнято дарувати різні солодощі у вигляді серця, а також квіти та прикраси. Також закохані італійці часто дарують на 14 лютого своїм половинкам цукерки "Baci" - фундук у шоколаді, всередині кожної з яких є записка із зізнаннями у коханні чотирма мовами світу. Цього дня прийнято оголошувати про заручини.

Австрія

Це свято відзначається в Австрії як другий Міжнародний жіночий день, оскільки вся увага прикута до жінок. Закохані найчастіше їздять у містечко Крумбах у Німеччині, де є церква на честь святого Валентина. Туди пари несуть букети квітів, на подяку.

Польща

За легендою, мощі священика знаходяться саме в Польщі у Познанській метрополії, туди приїжджають поляки, щоб помолитися його іконі та останкам для успіхів у коханні. Подарунки також традиційні: цукерки, валентинки, квіти.

Нідерланди

Цього дня незаміжня нідерландка може підійти до будь-якого чоловіка, який сподобається, і зробити йому пропозицію. Відповідь чоловіка не важлива, головне у відповідь він зобов'язаний подарувати їй шовкове плаття. Якщо ж він відмовляється все це робити, тоді чоловік вішає на шию шнурок із серцем, як символ небажання пов'язувати себе узами шлюбу.

Німеччина

У це свято німці прикрашають психіатричні лікарні червоними стрічками, у каплицях проводяться спеціальні богослужіння. Своїм половинкам дарують маргаритки та червоні хризантеми, як символ прояву уваги та щирості намірів. Якщо пари вирішили заручитися, їм потрібно відвідати церкву для благословення.

Велика Британія

У Великій Британії прийнято дарувати валентинки своїм половинкам, а також вітати з цим днем своїх домашніх вихованців, одягаючи їх у червоний одяг. Діти на День святого Валентина ходять будинками, співають пісні та отримують дрібні гроші. Популярними подарунками до романтичного свята є солодощі у вигляді сердець, плюшеві ведмежата Тедді. В Уельсі чоловіки вирізають дерев'яні "ложки кохання" та презентують своїм коханим.

Франція

Найчастіше дівчатам у цей день дарують прикраси з коштовним камінням. Поздоровляють усіх, кого люблять. Саме тут більшість віддають перевагу романтичній вечері при свічках у затишних ресторанах. Також у столиці Франції розміщують електронні табло, на яких цього дня закохані можуть висловити одне одному ніжні слова.

США

Цього дня вітають у Штатах усіх, кого люблять, а діти роблять серця з пап'є-маше та дарують їх як знайомим людям, так і незнайомцям.

Японія

У Японії з 14 лютого вітають лише чоловіків, даруючи їм шоколад один із двох видів: "giri-choco" або "hon-mei". Перший вид для знайомих та родичів, а другий для чоловіків та хлопців. 14 березня вже святкують "Білий день", вітаючи лише жінок, даруючи їм білий шоколад.

Данія

З цим святом вітають усіх у Данії, кого люблять, надсилаючи їм білі квіти та листівки. У листівках "gaekkebrev" може бути анонімний вірш чи просто привітання дівчатам, які мають здогадатися від когось це. Якщо здогадується, то чоловік дарує їй шоколадне яйце.

Ісландія

Ісландці відзначають цього дня свято Валі - сина Одіна, який символізує пристрасне кохання. Дівчата цього дня мають повісити на шиї хлопців головешки, а ті у відповідь намагаються повісити їм камінчики. Це знадобиться для запалення багаття на День Валі, коли потрібно висікти іскру ударом каменю об камінь.

Канада

Бали та вечірки, подарунки та валентинки – так це відбувається в Канаді. Як і в Нідерландах, дівчата можуть у цей день підійти до будь-якого чоловіка та зробити пропозицію руки та серця, а відмова хлопця загрожує штрафом або навіть ув'язненням. Це стосується лише самотніх чоловіків.

Фінляндія

Фіни називають 14 лютого Днем усіх друзів, даруючи подарунки та листівки друзям та приятелям. Це дуже популярне свято нарівні з Новим роком.

В Ірані та Саудівській Аравії це свято під забороною, тому що місцева влада пов'язує його з пороком та дошлюбними зв'язками, що закликає до "аморальних відносин між неодруженими людьми і прославляє християнського святого".

Раніше ми публікували гарні листівки та вірші до Дня святого Валентина.