RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Кинуть "рятувальне коло": яким лікарням дадуть гроші на зарплати медиків

У червні минулого, 2021 року, президент України Володимир Зеленський підписав указ про підвищення зарплат медикам з 1 січня вже нинішнього, 2022 року: не менше 13,5 тисячі гривень для середнього медичного персоналу і не менше 20 тисяч для лікарського складу. Але одна річ – тиражувати укази, і зовсім інша – їх виконувати. Грошей у бюджеті на підвищені зарплати просто не виявилося.

"Апостроф" з'ясовував, яким медичним установам цього року влада обіцяє кинути т.зв. "рятувальний круг" у вигляді грошей на зарплати і коли це станеться.

Слід зазначити, що у МОЗ пообіцяли лікарням, які не в змозі підвищити зарплати своїм співробітникам, додаткові пакети фінансової підтримки від НСЗУ. За словами заступника міністра охорони здоров'я України Олексія Яременка, відомство разом із Національною службою здоров'я розробляє окремий пакет, який буде спрямований на дофінансування закладів охорони здоров'я, яким не вистачає коштів на оплату праці відповідно до нових нормативів.

Цей пакет діятиме впродовж шести місяців, щоб фінансовий стан установи стабілізувався і після півроку вже не було додаткових фінансових вливань, пояснив чиновник.

Тим часом, "рятувальний круг" у вигляді додаткових пакетів у МОЗ обіцяють кинути тільки тим лікарням, які пройдуть державний аудит. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко запевнив, що ініціюватиме проведення Державною аудиторською службою України перевірки кожної медичної установи - вона у своїх звітах має демонструвати нездатність виплатити нову базову заробітну плату.

Однак у НСЗУ поки що не знають, коли саме з'являться ці пакети, на яких умовах лікарні їх зможуть отримати та скільки грошей за ними передбачено.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Указ є, а грошей нема: чому медикам не дають обіцяні Зеленським підвищені зарплати.