RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Указ є, а грошей немає: чому медикам не дають обіцяні Зеленським підвищені зарплати

Для підвищених зарплат медикам зараз активно шукають кошти

Для підвищених зарплат медикам зараз активно шукають кошти Фото: УНІАН

У червні минулого року президент Володимир Зеленський підписав указ про підвищення зарплат медикам з 1 січня 2022 року: не менше 13,5 тисяч гривень для середнього медичного персоналу і не менше 20 тисяч для лікарського складу. Той факт, що підвищувати чи знижувати зарплати окремим категоріям бюджетників виходить далеко за межі прав та компетенцій гаранта Конституції, Зеленського, звичайно ж, не збентежив. Тим не менш, у січні Кабмін ухвалив постанову, якою легітимізував добре побажання президента, і встановив нижню межу зарплат для медиків. Але одна річ – тиражувати укази, і зовсім інша – їх виконувати. Грошей у бюджеті на підвищені зарплати просто не виявилося. Винними у цьому, за версією уряду, виявилися... самі медики. Що буде із зарплатами лікарів у 2022 році – з'ясовував "Апостроф".

"Верхи" вимагають - "низи" не можуть

За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, у 2022 році на програму медичних гарантій (саме за нею Національна служба здоров'я виділяє гроші лікарням на зарплати лікарям), передбачено 157 мільярдів гривень. І це на 34 мільярди більше, ніж минулого року. А отже, грошей на підвищені зарплати точно вистачить.

Та пізніше заступник міністра Олексій Яременко відрапортував: виконувати нормативи Кабміну в змозі лише 85 лікарень. І це на всю країну!

Чому так? У МОЗ звинувачують головлікарів. Мовляв, гроші лікарні мають, але керівництво їх не платить.

"Ситуація, коли на рахунках лікарні лежать десятки мільйонів гривень залишку, але медичний колектив працює за мінімалку – абсолютно неприпустима", – зазначав Віктор Ляшко.

У свою чергу медустанови скаржаться на низькі тарифи НСЗУ, які і раніше ледве покривали потреби лікарень, а зараз взагалі не дозволяють різко підняти зарплати лікарям та медсестрам.

"Жодного підвищення немає. Ну як ви думаєте, якщо бюджет умовно розрахований на 100 тисяч, а тобі дали завдання підвищити зарплату вдвічі, але у бюджеті 100 тисяч залишили, то як ти підвищиш цю зарплату? І є лікарні, які мають заборгованості з зарплатам 1-2 місяці. Наприклад, лікарня швидкої допомоги, 17 лікарня, бо грошей немає", - каже "Апострофу" головлікар 17-ї лікарні Києва Микола Дьомін.

Але ж "верхи" вимагають. От і доводиться "низам" викручуватися: керівництво лікарень просто переводить своїх співробітників на половину ставки, залишаючи повний робочий день. Таким чином, з'являється можливість не платити за підвищені зарплати. Ляшко пообіцяв такі лікарні виявляти, а керівництво карати.

"Якщо такий факт буде зафіксовано, то керівнику медустанови загрожує штраф 65 тисяч гривень за кожного такого співробітника", - попередив міністр.

То хто ж говорить правду, а хто лукавить?

Указ є, але грошей немає

За словами експертів, правда, як завжди, посередині.

"Те, що в автономізованих лікарнях витрачання грошей не завжди йде прозоро і не завжди гроші доходять до колективів - це факт. І тут міністр частково правий", - пояснює "Апострофу" експерт у сфері охорони здоров'я Костянтин Надутий.

Тут можна було б згадати ситуацію, що склалася у столичній лікарні швидкої допомоги, де пересічним медикам керівництво затримало зарплати, а сам головлікар та його заступник, за словами активістів, обзавелися новенькими авто.

Проте чинні тарифи НСЗУ, за словами експертів, справді не дозволяють різко підвищити зарплати.

"Фінансового обґрунтування всіх цих ініціатив немає. У бюджеті 2022 року кошти на це не закладено. Тарифи НСЗУ збільшилися на 15%, а зарплата має збільшитись на 200%. Де логіка? – зазначає екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій, коментуючи ситуацію "Апострофу" - Це класична популістська маніпуляція, яка не має нічого спільного з реальним станом справ".

"Тарифи НСЗУ, за якими працюють заклади охорони здоров'я, особливо не змінилися. Деякі, звичайно, виросли, але не настільки, щоб зарплата підскочила в 4 рази. Нормально, коли зарплата становить близько 50% бюджету установи. З офіційною зарплатою в 5 тисяч і тарифами 2021 року так приблизно й було. Тепер зарплата становитиме близько 100% бюджету установи. До речі, ми входили до реформи в ситуації, коли понад 80% бюджету закладу охорони здоров'я була зарплата. Ось і повертаємось до тієї ж ситуації", - додає Костянтин Надутий.

Але ж у 2022 році НСЗУ, за словами Віктора Ляшка, отримала за програмою медичних гарантій на 34 мільярди гривень більше.

"Так, додали 34 мільярди порівняно з 2021 роком. Але віднімемо з цього зростання споживчих цін, комунальних послуг, медикаменти подорожчали. І це вже не така вражаюча сума", - запевняє Костянтин Надутий.

А скільки насправді потрібно, щоби кожен медпрацівник, який надає допомогу за програмою медичних гарантій, отримував 20 тисяч гривень?

"Я зустрічав оцінки, які вказують, що необхідно додатково близько 100 мільярдів гривень. І це за цінами минулого року! - зазначає Надутий. - У таких умовах більш-менш фінансово стійкими можуть бути лише дуже великі лікарні, де є великий потік пацієнтів. Вигідна історія - народити і виписати, вирізати і виписати, поставити стент і виписати. І чим швидше, тим оборот пацієнтів більший, і на цьому можна заробляти".

"Ціна питання цього збільшення - майже 100 мільярдів, - погоджується Олег Мусій. - Коли переглянуть Державний бюджет і дадуть додатково НСЗУ 100 мільярдів, тоді можна буде говорити про реальність цифр. Головне питання - де взяти гроші? Зарплата медперсоналу закладена у тарифах НСЗУ - і більше ніде. Доплати можуть бути з місцевого бюджету. Але заробітна плата медиків - це тариф НСЗУ, а тариф НСЗУ - це гроші Державного бюджету".

Рятувальний круг

Вочевидь у МОЗ все ж таки розуміють, що грошей за тарифами справді мало і одним лише грізним метанням блискавок у бік медиків справі не допоможеш. А тому у МОЗ пообіцяли лікарням, які не в змозі підвищити зарплати своїм співробітникам, додаткові пакети фінансової підтримки від НСЗУ.

"Міністерство охорони здоров'я разом із Національною службою здоров'я розробляє окремий пакет, який буде спрямований на дофінансування закладів охорони здоров'я, яким не вистачає коштів для оплати праці відповідно до нових нормативів. Цей пакет діятиме протягом шести місяців, щоб фінансовий стан установи стабілізувався і через півроку вже не було додаткових фінансових вливань", - пояснив Олексій Яременко.

Рятувальний круг у вигляді додаткових пакетів у МОЗ обіцяють кинути лише тим лікарням, які пройдуть державний аудит.

"МОЗ буде ініціювати проведення Держаудитслужбою перевірки кожної медичної установи, яка у своїх звітах демонструватиме нездатність виплатити нову базову заробітну плату", - запевнив Ляшко.

Але коли з'являться ці пакети, за яких умов лікарні їх зможуть отримати, скільки грошей за ними передбачено – у НСЗУ поки що не знають.

"Наразі у Програмі медичних гарантій-2022 є 38 пакетів послуг. Серед них 2 нові, це, "Хірургія одного дня" та "Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії". Щодо нового пакету, за яким заклади отримуватимуть кошти для виконання Постанови КМУ про базову заробітну плату медичних працівників, він у процесі розробки та узгодження всіх деталей", - пояснила "Апострофу" представник прес-служби НСЗУ Христина Петрик.

Втім, на думку експертів, шестимісячні пакети допомоги лише відтягнуть неминуче.

"Якщо все впаде моментально, то буде колосальне невдоволення, тому собаці "хвіст" різатимуть повільно. А за 6 місяців може бути будь-що: уряд може піти у відставку і може взагалі не доведеться відповідати за свої слова", - резюмував Костянтин Надутий.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів