RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Підвищення зарплат медикам застопорилося: хто винен у затримці

Влітку минулого року президент Володимир Зеленський підписав указ про підвищення зарплат медикам з 1 січня 2022 року: не менше 13,5 тисяч гривень для середнього медичного персоналу і не менше 20 тисяч для лікарського складу. Але одна річ – тиражувати укази, і зовсім інша – їх виконувати. Грошей у бюджеті на підвищені зарплати просто не виявилося.

"Апостроф" розбирався в причинах затримок зарплат лікарям і шукав відповідь на питання, що буде з цими самими зарплатами у 2022 році.

За словами деяких експертів, щоправда, як завжди, знаходиться посередині – указ є, але грошей немає. Фахівець у сфері охорони здоров'я Костянтин Надутий зазначає: те, що в автономізованих лікарнях витрачання грошей не завжди прозоре і не завжди гроші доходять до колективів - це факт.

У цій ситуації можна було б згадати ситуацію, що склалася у столичній лікарні швидкої допомоги, де пересічним медикам керівництво затримало зарплати, а сам головлікар та його заступник, за словами активістів, обзавелися новенькими авто.

Проте чинні тарифи НСЗУ, за словами експертів, справді не дозволяють різко підвищити зарплати.

"Фінансового обґрунтування всіх цих ініціатив немає. У бюджеті 2022 року кошти на це не закладено. Тарифи НСЗУ збільшилися на 15%, а зарплата має збільшитися на 200%. Де логіка? Це класична популістська маніпуляція, яка не має нічого спільного із реальним станом справ", – зазначає екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

Водночас Костянтин Надутий зазначає – тарифи НСЗУ, за якими працюють заклади охорони здоров'я, драматично не змінилися. Дехто, звичайно, виріс, але не настільки, щоб зарплата підскочила в 4 рази.

"Нормально, коли зарплата становить близько 50% бюджету установи. З офіційною зарплатою в 5 тисяч і тарифами 2021 року так приблизно й було. Тепер зарплата становитиме близько 100% бюджету установи. До речі, ми входили до реформи в ситуації, коли понад 80% бюджету закладу охорони здоров'я була зарплата. Ось і повертаємось до тієї ж ситуації", - заявив експерт.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Указ є, а грошей нема: чому медикам не дають обіцяні Зеленським підвищені зарплати.