RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

В Україні хочуть послабити обмеження для добровольців тероборони

Створення добровольчих формувань територіальних громад матиме сенс лише за умови укомплектування батальйонів територіальної оборони на 75-80%. Після цього можливе зняття деяких обмежень для добровольців – допустимий вік може бути збільшено до 65, або до 70 років.

Про це Герой України, начальник штабу – заступник командувача Силами територіальної оборони полковник ЗСУ Сергій Собко розповів “Радіо Свобода”.

“Загалом у нас 29 бригад територіальної оборони. У кожному районі, згідно з нашим адміністративно-територіальним поділом, створюються батальйони територіальної оборони. І ці батальйони входять до складу відповідних бригад цих областей. Тієї кількості цих батальйонів у принципі достатньо для виконання основних завдань, які можуть теоретично виникати в тому чи іншому регіоні”, – заявив він.

Собко зазначив, що є така частина ТО, як добровольчі формування територіальних громад. За рахунок них можлива реалізація принципу масовості, коли в кожному селі будуть сили та засоби для виконання відповідних завдань.

“Але є одна особливість, що поки що не актуальне питання створення цих добровольчих формувань. Чому? Тому що вони матимуть сенс лише тоді, коли наші батальйони будуть укомплектовані відповідно до штатної чисельності хоча б на 75-80% резервістів”, – пояснив він.

За його словами, якщо зараз розпочати створення добровольчого формування територіальних громад, маючи великий некомплект у батальйонах, то в кризових ситуаціях люди з добровольчих формувань підуть на доукомплектування цих батальйонів.

"Саме тому ми наголошуємо на тому, що зараз йде укомплектування до кінця місяця кадрами, військовослужбовцями на дійсну службу. Його вже майже завершено”, – сказав начальник штабу.

Він повідомив, що багато частин уже укомплектовано більш ніж на 75%. Паралельно з цим відбувається процес укомплектування резервістами. І лише після того, як усі підрозділи буде укомплектовано хоча б до 75% резервістів, з'явиться сенс утворювати добровольчі формування.

“Так, є вже певний запит створення їх. Зокрема, серед тих категорій людей, які не можуть за певними обмеженнями вступити в батальйони тероборони. Ми розмірковуємо, як це виправити. Один із варіантів (можливо, і пропонуватимемо його) – збільшити вік трохи, від 60 до 65 або до 70 років”, – додав Сергій Собко.

Раніше ми назвали умови для вступу до лав тероборони та розповіли, які потрібні документи.