RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Як заспокоїти дитину під час обстрілів: найголовніші поради

Під час війни важливо не допустити паніки у дітей, важливо розповідати їй правду, але у м’якій формі, а також не допускати нагнітання обстановки.

"Апостроф" зібрав головні поради психологів про те, як заспокоїти дитину під час війни.

Сховище

Якщо необхідно ховатися у бомбосховище, потрібно надати ситуації дещо казковий ефект в очах дитини. Пояснити, що кожен герой казок проходить випробовування на сміливість і ви також повинні витримати це випробування. Це допоможе дитині зрозуміти не унікальність ситуації, допоможе запустити механізми адаптації.

Темрява

Малопридатну для життя атмосферу в укриттях також потрібно максимально обіграти. Холодне чи жарке, темне або тісне приміщення в уяві треба спробувати перетворити на щось кольорове, дивне, з вухами тощо.

Вибухи

Коли лунають вибухи та постріли, але ви захищені, можна з дитиною уявляти великі крила янголів, що боронять наших солдат, та допомагають їм нас захищати.

Малюнки

Можна запропонувати дитині намалювати малюнок українським солдатам та пояснити, що він підтримає воїнів, надасть їм сили та наснаги. Малюнки можна викладати у соцмережі. Так дитина побачить і відчує, що вона теж робить щось важливе.

Ігри

Фізичні ігри, дихальні вправи, навчання за планом, вивчення іноземної мови – будь-які звичні, “нормальні” дії теж допоможуть стабілізувати психічну систему дитини після надзвичайної ситуації.

Раніше ми писали, що біля Нової Каховки окупанти розстріляли сім'ю з п'яти людей.