RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Правила поведінки при артнальоті та ракетному ударі: що потрібно робити

У зв'язку з розпочатою Кремлем війною проти України та її народу звичним явищем стали ворожі артобстріли та бомбардування об'єктів цивільної інфраструктури.

Патрульна поліція України опублікувала правила поведінки під час обстрілів, які можуть врятувати життя та здоров'я.

Якщо ви знаходитесь на вулиці, то падайте на землю, закривайте голову руками, відкрийте рот — це вбереже від контузії при близькому розриві снаряда. За можливості знайдіть поблизу укриття, з боку, протилежного тому, звідки стріляють:

  • під'їзд будинку (заскочивши в під'їзд, закрийте за собою двері, притисніться в кут, при можливості сховайтеся під сходами, але не навпроти вікна),
  • підземний перехід,
  • вздовж високого бордюру або забору,
  • в оглядовій ямі відкритого (на повітрі) гаража або СТО,
  • в ямах-"воронках", що залишилися від попередніх.

Якщо ви опинились у маршрутці, тролейбусі чи трамваї, слід негайно зупинити транспорт, відбігти від дороги в напрямку "від будівель і споруд" і залягти на землю.

Якщо в полі зору немає укриття, то лягайте на землю та закривайте голову руками. Більшість снарядів і бомб розриваються у верхньому шарі грунту або асфальту, тому осколки в момент вибуху розлітаються на висоті не менше 30-70 см над поверхнею.

Зауважте! Не підходять для укриття місця під різною технікою (під вантажівкою, автобусом, автомобілем).

Якщо ви у квартирі, то візьміть заздалегідь підготовлені речі та спустіться в сховище. У разі неможливості дійти до сховища - ховайтесь у найбільш міцному місця в квартирі: туалет, ванна, коридор. Треба лягти на підлогу та накрити голову подушкою. Металеві двері, товщиною 3 мм і більше захистять від дрібних осколків.

Після закінчення обстрілу можна обережно залишати місце сховище, сконцентрувавши увагу на те, що у вас під ногами. У жодному разі не піднімайте із землі будь-які предмети. Слідкуйте, щоб цього не зробили діти.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, яку їжу краще купувати під час війни.