RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Фейкові квартири та евакуації: українцям розповіли про нові схеми шахраїв

Під час війни в Україні активізувалися деякі шахраї. Вони використовують схеми з фейковими квартирами та експлуатують тему вимушеного переселення та евакуації громадян.

У Нацбанку назвали чотири основні схеми, за допомогою яких зловмисники наживаються на горі людей під час війни.

1. Евакуація та переселення

Використовуючи тему евакуації та переселення громадян, шахраї вимагають передоплату на картку, після чого зникають разом із грошима. У Нацбанку рекомендують купувати квитки на поїзди та автобуси лише на офіційних та перевірених онлайн-ресурсах. У разі переїзду на приватних автомобілях з незнайомими людьми вимагайте передоплату готівкою в момент відправлення. Не переказуйте їм свої гроші авансом.

2. Фейкові оголошення про оренду житла

З'являється все більше фейкових оголошень про оренду житла у безпечних регіонах країни. За аналогією з першим пунктом, зловмисники вимагають передплати на карту. Якщо в місті, куди ви плануєте переїхати, у вас є знайомі, попросіть у них особисто перевірити житло за вказаною адресою, а також познайомитися з господарями.

Також можна спробувати домовитися забронювати квартиру з обіцянкою переказати кошти найближчим часом, а потім зателефонувати з таким самим проханням з іншого телефону. Якщо орендодавець не згадає, що в нього вже є броня, то це, з великою ймовірністю, шахрай.

3. Фейкові оголошення про збирання коштів

Роблять фейкові оголошення щодо збору грошей на лікування дітей, які нібито постраждали від військової агресії. Є випадки, коли шахраї знаходять фото постраждалих людей та збирають гроші на допомогу постраждалим

4. Фішингові сайти

Також шахраї часто створюють фішингові сайти, які дуже схожі на сайти справжніх благодійних фондів, на яких можна переказати кошти на потреби ЗСУ. Через такі сайти шахраї викрадають гроші, паролі, секретні карткові реквізити та персональні дані. Візуально вони схожі на сайти справжніх благодійних фондів, але відрізняються адресою.

Раніше ми вже повідомляли, що в Україні у військовий час активізувалися шахраї, які не залишають спроб обдурити громадян.