RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Чи можуть вас змусити піти у відпустку за свій рахунок під час воєнного стану: детальна відповідь

Роботодавці не мають права змушувани своїх працівників писати заяви на відпустку за свій рахунок під час дії воєнного стану в країні.

Про це йдеться в статтях 25, 26 закона України "Про відпустки".

Законодавством не передбачено надання відпусток без збереження заробітної плати з ініціативи роботодавця. Оформлення відпусток за власний рахунок є правом, а не обов'язком працівника.

"При цьому надання відпусток, передбачених статтею 25 закону України "Про відпустки", здійснюється роботодавцем в обов'язковому порядку за ініціативою працівника, а надання відпусток, передбачених статтею 26 вищезазначеного закону здійснюється за згодою сторін", - пишуть у законі.

Якщо ж підприємство унаслідок воєнного стану не може функціонувати чи робота частини структурних підрозділів, організація роботи окремих працівників неможлива, то роботодавець має оформити простій відповідно до 34, 113 КЗпП.

"При цьому відповідно до частини другої статті 113 КЗпП про початок простою, крім простою структурного підрозділу або всього підприємства, працівник повинен попередити власника або уповноважений ним орган чи бригадира, майстра чи посадових осіб", - додають у Мінекономіки.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що в Україні знизили податки для підприємців, а також призупинили дію штрафів.